Književno veče crnogorskoj dijaspori u biblioteci u Bačkoj Topoli

+100%-

Književno veče crnogorskoj dijaspori u biblioteci u Bačkoj Topoli

 

Biblioteka „Eržebet Juhas“ iz Bačke Topole organizovala je književno veče o crnogorskom iseljeništvu na kojoj su predstavljene knjige Nenada Stevovića, publiciste i istraživača crnogorske dijaspore.

 

Pored autora govorili su i vrsni poznavaoci migratornih kretanja na prostoru Republike Srbije, istoričarka Dragica Vukotić i istoričar Vladimir Kaljević, koji su ujedno i predstavnici druge generacije crnogorskih kolonista u Vojvodini.

 

2_knjbtPredstavljene su knjige:

Crnogorsko iseljeništvo kroz diplomatske arhivske izvore, Crnogorci u Vojvodini,  Kolonizacija 1945-1948, Rata – crnogorska kolonija u Vojvodini, Frederik Burnam i Crna Gora Gorštaci u ravnici.

 

Nenad Stevović je istakao da je svaka seoba pojedinačno tužna na svoj način i da svaki crnogorski iseljenik što je fizički dalje od svoje postojbine, srcem joj je bliže. On smatra da je životni put svakog potomka iseljenika popločan segmentima iz prošlosti, i da onaj ko to zanemari, ko ne zna ili zaboravi odakle je došao, taj neće pronaći put kojim treba da ide u budućnost.

 

Imajući u vidu da je Bačka Topola opština sa većinskim mađarskim življem, Stevović je govorio o brojnim i bogatim crnogorsko-mađarskim odnosima kroz istoriju, naglasivši da oni zaslužuju posebnu monografsku obradu.

 

Odlomke su govorili recitatori Lukijana Popović i Aleksa Giljen. Pored brojnih posjetilaca književnoj večeri je prisustvovao i Dragan Kankaraš, generalni konzul Crne Gore u Srbiji.

 

Izvor: Krstaš