Međunacionalni festival dečijih KUD-ova „Smederevo 2019”

+100%-

Međunacionalni festival dečijih KUD-ova „Smederevo 2019”

U okviru kulturnog programa „132. Smederevske jeseni’’ 7. septembra tradicionalno je održan na gradskom trgu u Smederevu sedmi Međunacionalni festival dečijih KUD-ova „Smederevo 2019”.

 

Glavni organizator i osnivač ove tradicionalne dečije kulturne manifestacije je Udruženje srpsko-grčkog prijateljstva i KUD „Kantakuzina’’ iz Smedereva. Festival je zvanično otvorio Petar Rodifcis-Nađ, predsednik Nacionalnog saveta grčke nacionalne manjine i osnivač festivala.

 

Na festivalu, koji ima revijalni karakter, nastupalo je ukupno devet kulturno-umetničkih društava: KUD „Paja Marganović’’ iz Deliblata, KUD „Češka beseda’’ iz Bele Crkve, KUD „Češka beseda’’ iz Kruščice, KUD „Boki 4.juli’’ Paraćin, Folklorna grupa „Dankovo’’ iz Paraćina, Udruženje Rusa i potomaka „Ansambl Romaška’’ Pančevo, KUD „Gaj’’ iz Gaja, kao i smederevačka kulturno-umetnička društva „Kantakuzina’’ i „’Mihajlovac’’.

 

Posle nastupa KUD-ova održan je izbor za MISS para narodne nošnje.

 

Prvo mesto su osvojili Tijana Ćosić i Bojan Milojković (KUD „Boki 4. juli’’ Paraćin), drugo mesto Jelena Pomar i Nikola Novaković ( KUD „Paja Marganović Deliblato) i treće Doroteja Junić i Marijeta Stojanov (KUD “Češka beseda Bela Crkva).

 

Svi nastupajući KUD-ovi su dobili prigodne poklone i zahvalnice za učestvovanje od strane organizatora manifestacije i Centra za kulturu Smederevo.

 

Manifestaciju su pomogli Ministarstvo kulture i informisanja, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, Grad Smederevo, Nacionalni savet grčke nacionalne manjine i Centar za kulturu Smederevo.

 

Izvor: Nacionalni savet grčke nacionalne manjine

Kategorije: Grčka zajednica