Miščević: Nakon izveštaja EK 9. novembra, sledeći tek 2018.

+100%-

Miščević: Nakon izveštaja EK 9. novembra, sledeći tek 2018.

 

Godišnji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u evropskim integracijama očekuje se 9. novembra, a naredni tek posle dve godine – 2018., izjavila je u Beogradu šefica pregovaračkog tima Srbije u pregovorima o članstvu u EU Tanja Miščević.

 

nac-kon1-minNa skupu „Implementacija aktivnosti predviđenih Akcionim planom za poglavlje 23“, ona je rekla da će Komisija za razliku od dosadašnje prakse naredni izveštaj objaviti 2018., a da će se u međuvremenu objaviti takozvani non pejper, u kome će biti evidentirano ono što je urađeno u prethodnom periodu i biće manji po obimu u odnosu na godišnje izveštaje.

Miščević je dodala da Savet EU razmatra poglavlja 5, 25 i 26 u pregovorima o članstvu sa Srbijom.

„Jako smo zainteresovani da ih otvorimo do kraja godine“, rekla je Miščević.

 

Poglavlje 23 ima 50 prelaznih merila

 

Srbija u Poglavlju 23 ima 50 prelaznih merila, ali će ih ispuniti aktivnostima koje je predvidela akcionim planu za to poglavlje, rekla je Tanja Miščević i dodala da prelazna merila ne predstavljaju ništa novo u odnosu na mere predviđene Akcionim planom za Poglavlje 23.

 

Pomoćnik ministra pravde Čedomir Backović rekao je da Ministarstvo pravde ceni ulogu civilnog društva u procesu otvaranja Poglavlja 23 i da se nada će se te organizacije uključiti i u primenu akcionog plana.

 

nac-kon2-min„To je jedan koncentrisan broj mera i mi sprovođenjem akcionog plana ispunjavamo i prelazna merila“, rekla je Miščevićeva.

 

Ona je rekla da će jedan od izazova biti sprovođenje mera u datom roku i da to, iako je manje važno od kvaliteta predviđene mere, ima „obračunsku vrednost“. „Nama jeste važno da mere koje smo predvideli ispunjavamo u rokovima“, rekla je Miščević i ukazala na ulogu organizacija civilnog društva koje mogu na vreme upozoriti na kašnjenja.

 

Ona je istakla da je mnogo važniji kvalitet mera i da civilno društvo može pomoći u izradi kvalitetnih dokumenata sa težištem na implementaciji.

 

„Videli smo svi da se jako dobar dokument može izvitoperiti u primeni jer se tumači na način koji nije odgovarajući“, rekla je ona.

 

Kao izazov je izdvojila i nadzor nad sprovođenjem aktivnosti, u čemu takođe mogu pomoći organizacije civilnog društva.

 

Izvor: N1

Foto: Nacionalni konvent EU

 

 

 

Kategorije: Poglavlje 23, Sedam dana