Narodna nošnja na crtežima malih folkloraša

+100%-

Narodna nošnja na crtežima malih folkloraša

 

Etnološko-likovnom radionicom u Kulturno-umetničkom društvu „Stanko Paunović“ NIS Rafinerije nafte Pančevo juče je počeo Međunarodni festival „Pančevo – grad igre“. Tokom tri dana festivala, na različitim radionicama, družiće se deca iz četiri kulturno-umetnička društva, dok će poslednjeg dana 9. Međunarodnog festivala folklornih ansambala u Kulturnom centru u Pančevu, pored domaćina – KUD-a „Stanko Paunović“, nastupiti i ansambli KUD-a „Grozd“ iz Vršca i Akademije srpske narodne igre iz Toronta.

 

Deca iz kulturno-umetničkih društava „Đetvan“ i „Tamaši Aron“ iz Vojlovice, iz Doma kulture iz Banatskog Novog Sela i deca iz KUD-a „Stanko Paunović“, prvog dana Festivala „Pančevo – grad igre“ učestvovala su u etnološko-likovnoj radionici. Tokom višečasovnog druženja imala su priliku da se upoznaju sa narodnim nošnjama mađarske, slovačke i rumunske zajednice u južnom Banatu.

 

Uz pomoć drvenih boja i flomastera, svako od njih nacrtao je ono što mu se najviše dopada. Nekome je bila zanimljiva jednostavnost muške mađarske narodne nošnje, dok je drugima pažnju privuklo šarenilo ženske slovačke nošnje.

 

Radovi nastali tokom prve radionice biće predstavljeni na izložbi u Domu omladine u sredu u 18 sati, a na večerašnjoj radionici, deca iz ova četiri društva pripremiće i zajedničku koreografiju sastavljenu od slovačkih, mađarskih, rumunskih i srpskih narodnih igara. Ona će biti izvedena na koncertu u dvorištu Doma omladine, takođe u sredu, sa početkom u 20 sati. Manifestacija će biti završena u četvrtak, koncertom folklornih ansambala domaćina – KUD-a „Stanko Paunović“ NIS Rafinerije nafte Pančevo, Kulturno-umetničkog društva „Grozd“ iz Vršca i ansambla Akademije srpske narodne igre iz Toronta.

 

Izvor: RTV Pančevo

Kategorije: Izdvajamo