Nikolić i Josipović u Tavankutu

+100%-

Nikolić i Josipović u Tavankutu

narandzasta-tanka

Predsednici Srbije i Hrvatske Tomislav Nikolić i Ivo Josipović posetili su Donji Tavankut, u opštini Subotica,

gde su razgovarali sa predstavnicima hrvatske zajednice.

narandzasta-tanka

tavankut

Oni su posetili Osnovnu školu „Matija Gubec”  gde su se sastali sa rukovodstvom i učenicima te obrazovne ustanove.

Nešto pre toga predsednici Nikolić i Josipović sastali su se sa srpskim i hrvatskim privrednicima u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

Josipović i Nikolić su ocenili da je u odnosima dveju zemalja postignut izvestan napredak, ali da i dalje te odnose opterećuje niz problema, među kojima su i pitanja nestalih i međusobnih tužbi za genocid.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da zajedno sa predsednikom Hrvatske Ivom Josipovićem otvara stranicu knjige odnosa između Srbije i Hrvatske, koju se niko pre njih nije usudio da otvori.

Obraćajući se učenicima subotičkih škola koje nastavu pohadjaju na hrvatskom jeziku i učenicima škola u Vojvodinu koji pohadjaju predmet hrvatski jezik sa elementima nacionalne kulture, kazao da budućnost odnosa srpske i hrvatske dece mora da bude neopterećena onim što smo, kako je rekao doživeli „mi i naši stari“.

Ponosan sam što sam u Tavankutu i nadam se da ćemo neku sledeću posetu završiti u nekom mestu gde žive Hrvati i gde će izneti svoje probleme. Nadam se da naredni put neće biti nikakvih problema, jer je Srbija država koja će hrabro i odlučno rešavati probleme ne obazirujući da li će to nekome da zasmeta“ kazao je Nikolić.

Ovaj dan i dobre želje predsednika Nikolića su znak optimizma da sve ružno što se dešavalo više neće biti, da će ljubav, prijateljstvo biti snaga koja će nas voditi u životu. Mi verujemo da vam možemo pružiti sretno detinjstvo,“ istakao je Josipović.

Dva predsednika su prisustvovala otvaranju Dvanaestih dana hrvatske knjige i reči „Balint Vujkov“, najveće književne manifestacija vojvođanskih Hrvata.

Kategorije: Sedam dana