NJARADIJU SVETSKA NAGRADA RUSINA: LIKOVNJAK IZ VRBASA PRVI LAUREAT NAJVEĆEG NACIONALNOG PRIZNANJA PRO ARTE RUTHENORUM

+100%-

NJARADIJU SVETSKA NAGRADA RUSINA: LIKOVNJAK IZ VRBASA PRVI LAUREAT NAJVEĆEG NACIONALNOG PRIZNANJA PRO ARTE RUTHENORUM

Likovni umetnik Vlado Njaradi iz Vrbasa prvi je dobitnik najveće nacionalne nagrade za rusinsku umetnost Pro Arte Ruthenorum, koju dodeljuju Svetsko veće Rusina, Fondacija Fedora Manajla i lokalna samouprava grada Vac u Mađarskoj.


Priznanje je ustanovljeno u pomen na slikara i grafičara Ivana Manajla, sina Fedora Manajla, nacionalnog umetnika Ukrajine.


Njaradija je za nagradu predložila Matica rusinska u Srbiji, a uručena je septembru 2021. godine, na 16. svetskom kongresu Rusina u Krenjici u Poljskoj. Nagradu je u ime dobitnika primio Đuro Papuga, predsednik Matica rusinska i član Svetskog veća Rusina za Srbiju, i predao je NJaradiju po povratku iz Poljske.


– Vlado je samostalno u zemlji i inostranstvu izlagao 57 puta, a kolektivno više od 700 puta. Nagrađivan je za slikarstvo, crtež, grafiku, mejl-art, grafički dizajn i umetničku fotografiju. Autor je preko 30, uglavnom međunarodnih umetničkih projekata, kao i više instalacija, performansa i scenografija – navedeno je u predlogu Matice rusinske.


Legati Njaradijevih dela nalaze se u Muzeju Kozare u Prijedoru (BiH) i Srpskom kulturnom centru „Sveti Sava“ u Subotici, a Domu zdravlja „Veljko Vlahović“ u Vrbasu poklonio je zbirku slika, koje krase zidove ove ustanove.


– Poznati su ciklusi njegovih radova vezani za rusinsku kulturnu baštinu – „Karpatski mit“, „Nasleđe“, „Etno kolaži“ i „Atlantida“, kao i mapa grafika „Karpatski mit“, izdata 2014. godine, od kojih se jedna čuva u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu, dok su ostale u kolekcijama Nacionalnog saveta Rusina u Srbiji, muzeja i privatnih kolekcionara – istakao je Papuga.


Njaradi kaže da je izuzetno počastvovan nagradom Pro Arte Ruthenorum, čiji je cilj promocija rusinske umetnosti u svetu.


– Želja mi je da se osnuju galerija i muzej Rusina, jer ne postoje takve institucije u Srbiji ni u jednom mestu gde žive pripadnici rusinske nacionalne zajednice – rekao je Njaradi.


Umetnik iz Vrbasa osvojio je najviše nacionalno priznanje u konkurenciji predstavnika 10 zemalja, učesnica Svetskog kongresa Rusina (SKR). To su Poljska, Češka, Slovačka, Mađarska, Srbija, Hrvatska, Rumunija, Ukrajina, SAD i Kanada. SKR se održava od 1991, svake druge godine, uvek u drugoj zemlji. U Srbiji, u Ruskom Krsturu, održan je 1995. i 2009. godine, a 2023. biće organizovan u Novom Sadu.





Izvor: novosti.rs

Foto: Matica rusinska