ODRŽANA MANIFESTACIJA „DANI KUŠTILJA“ 2022. GODINE

+100%-

ODRŽANA MANIFESTACIJA „DANI KUŠTILJA“ 2022. GODINE

Selo Kuštilj je bilo centralno mesto kulturnih događaja u okolini, 6. i 7. avgusta 2022. godine. Održana je manifestacija „Dani Kuštilja” gde su meštani sela i uvaženi gosti imali priliku da prisustvuju raznim kulturnim, komemorativnim, sportskim i kulinarskim dešavanjima.


U okviru manifestacije bila je održana promocija časopisa za kulturu i umetnost „Lumina” a na letnjoj bini, u petak, bio je održan folklorni program sa KUD-ovima iz Dete i Oravice (Rumunija). Ovom događaju je prisustvovao i Slaviša Maksimović, član Gradskog veća Grada Vršca, zadužen za ruralni razvoj koji je za svoje dugogodišnje zasluge u ovoj oblasti dobio priznanje „Povelja Kuštilja“ i titulu počasnog građanina ovog naseljenog mesta. Ovom prilikom, g. Maksimović je izjavio da je počastvovan i veoma prijatno iznenađen ovim ukazom. Poželevši domaćinima puno uspeha u narednim danima manifestacije, Maksimović je napomenuo da Grad Vršac podržava sva ruralna mesta sa teritorije našeg grada i da se aktivno radi na njihovom napretku, a što se samog Kuštilja tiče, u narednom periodu radiće se na renoviranju Doma Omladine, na projektnoj dokumentaciji za kanalizacionu mrežu i nadamo se uskoro novom prilazu u selo.


U subotu je održan centralni događaj u Domu kulture gde je obeleženo 140 godina od prve pozorišne predstave u Kuštilju, „Seoska svadba”, odigrana 12. aprila 1882. Od tada, sa malim pauzama, pozorišni život u Kuštilju nije stao. Na svečanoj akademiji u čast obeležavanja jubileja, dodeljena su priznanja glumcima i učesnicima predstava tokom godina interpretacije, a priznanje je bilo dodeljeno i Gradu Vršcu, koju je u ime grada primio dr. Trajan Kačina, član Gradskog veća zadužen za kulturu.


Manifestacija se zvanično završila u nedelju, kulinarskim takmičenjem i memorijalnim fudbalskim turnirom.

 

 

Izvor: vrsac.com

Foto: vrsac.com