Obeležava se Svetski dan Roma

+100%-

Svetski dan Roma obeležava se danas da bi se proslavila romska kultura i ukazalo na probleme s kojima se Romi suočavaju.

 

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je povodom Međunarodnog dana Roma da je Vlada Srbije posvećena unapređenju položaja romske manjine u zemlji.

 

“Svetski dan Roma podseća nas na važnost stvaranja jednakih uslova za obrazovanje, zapošljavanje i kvalitet života svih pripadnika romske manjine u Srbiji”, navodi se u čestitki premijerke.

 

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević takođe je čestitao Svetski dan Roma, navodeći da je Ministarstvo na čijem je čelu mnogo toga uradilo kada je u pitanju poboljšanje uslova života Roma u Srbiji.

 

Đorđević je rekao da će resorno ministarstvo nastaviti da radi na osnaživanju položaja Roma i Romkinja, prvenstveno kroz realizaciju programa „Podrška EU inkluziji Roma – Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma“ u okviru koga je implementacioni partner Stalna konferencija gradova i opština (SKGO).

 

Zaštitnik grаđаnа Zorаn Pаšаlić naveo je da su Romi najbrojnija manjinska zajednica u Evropi, ali da su i dalje u najvećoj meri diskriminisana i marginalizovana društvena grupa.

 

Međunarodni dan Roma službeno je proglašen 1990. u Poljskoj.

 

Izvor: N1

Kategorije: Top vesti