Obuka nastavnika za primenu opštih standarda postignuća za predmet Maternji jezik i književnost na jezicima nacionalnih manjina

+100%-

Danas je u kongresnom centru „Master” u Novom Sadu održana obuka nastavnika za primenu opštih standarda postignuća za kraj srednjeg obrazovanja i vaspitanja za predmet Maternji jezik i književnost. Ova obuka bila je namenjena svim nastavnicima, koji nastavu izvode na jezicima nacionalnih manjina na teritoriji AP Vojvodine.

 

Obrazovni sistem Republike Srbije već dugi niz godina primenjuje najviše standarde kada je u pitanju obrazovanje đaka na jezicima nacionalnih manjina. S tim u vezi, Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, u saradnji s Pokrajinskim sekretarijatom za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice i Pedagoškim zavodom Vojvodine, organizovao je pomenutu obuku.

 

Stručnom usavršavanju prisustvovalo je ukupno 65 nastavnika – 52 nastavnika mađarskog jezika, 6 rumunskog, 5 slovačkog i 2 nastavnika rusinskog jezika.

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar Mihalj Njilaš, obraćajući se nastavnicima izjavio je: „Posebno mi je zadovoljstvo što vas danas mogu pozdraviti u ovolikom broju. Ova obuka ima za cilj da prezentuje standarde koji će se primenjivati narednih godina u vaspitno-obrazovnom sistemu za nastavni predmet Maternji jezik i književnost. Ovi standardi služe jednako vama – pedagozima, đacima i roditeljima. Vi, kao nastavnici, imaćete mogućnost da blagovremeno planirate sadržaje, metode i sredstva kojima ćete ostvariti ishode, učenicima će biti jasnije šta se očekuje od njih, koje su mere postignuća i kako im to može pomoći u svakodnevnom životu i školovanju, dok će roditelji moći lakše da prate proces napredovanja deteta.”

 

Opšti standardi kojima se nastavnici sada obučavaju jesu oni standardi po kojima će đaci polagati državnu maturu koja ulazi u obrazovni sistem u maju, odnosno u junu 2021. godine, čemu prethodi probno polaganje mature u martu 2021. godine.

 

„Kao državna sekretarka koja je zadužena za obrazovanje na jezicima nacionalnih manjina, istakla bih da deci koja su pohađala nastavu na jezicima nacionalnih manjina tokom osnovnog i srednjeg školovanja, treba obezbediti pravo da školovanje, odnosno polaganje mature, završe na maternjem jeziku. Znamo da su reforme u oblasti obrazovanja koje se sprovode izuzetno iscrpne i teške, te da zahtevaju puno ulaganja kako nastavnika, tako i učenika, te zbog toga izuzetno cenimo vaš trud koji ulažete u stručno usavršavanje, s ciljem unapređivanja kvaliteta celokupnog obrazovanja i vaspitanja.” – rekla je državna sekretarka Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Anamarija Viček.

 

Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja jedna je od najvažnijih institucija u oblasti obrazovanja u našoj zemlji, koja je dobila mandat od resornog ministarstva da radi standarde za različite predmete.

 

„Siguran sam u to da će nastavnici nakon ove obuke biti bolje pripremljeni i da će na kvalitetniji način raditi s decom. Standardi se pripremaju po evropskim kriterijumima. Mi, kao institucija, član smo evropske asocijacije sličnih institucija, te razmenjujemo iskustva i gledamo da ono što uvodimo u obrazovni sistem bude po najvišim evropskim kriterijumima.” – objasnio je direktor Zavoda za vrednovanje dr Branislav Ranđelović.

 

„Primenom opštih standarda postignuća obezbeđuje se kvalitetno obrazovanje i vaspitanje, koje kod učenika razvija kompetencije potrebne za uspešno završavanje obrazovnog ciklusa, odnosno nastavak formalnog obrazovanja. Naša zamisao, kada smo pokrenuli ovakve obuke, bio je globalni cilj, poboljšanje kvaliteta obrazovanja na teritoriji cele Republike Srbije. Ovakva vrsta obuke itekako doprinosi tom cilju.” – zaključio je direktor Pedagoškog zavoda Vojvodine Janoš Puškaš.

 

Plenarnom delu obuke za nastavnike prisustvovali su i v.d. pomoćnika pokrajinskog sekretara za obrazovanje Biljana Kašerić i rukovodilac Centra za osiguranje kvaliteta rada ustanova Danijela Đukić.

 

Izvor: Pokrajinska vlada

Kategorije: Sedam dana, Top vesti