Održana međunarodna konferencija „Srbi i Albanci, kojim putem dalje”

+100%-

O odnosima Srba i Albanaca, istorijskim, političkim i međunarodnim okolnostima koji generišu te odnose danas, kao i u kom pravcu bi oni mogli da se razvijaju u budućnosti, s obzirom da koračamo ka istom cilju, ulasku u EU, razgovarali su 10. jula, dobro upućeni poznavaoci ovih kompleksnih odnosa.

 

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti, Brankica Janković je o srpsko-albanskim odnosima govorila iz ugla ravnopravnosti i zaštite osnovnih ljudskih prava. Ona je rekla da su ti odnosi opterećeni najvećim neprijateljima ravnopravnosti, predrasudama i stereotipima, jer smo često zakopani u rovovima prošlosti, zaslepljeni ciklusima revanšizma i podeljeni oko nekih pitanja.

 

Ne treba da gledamo u prošlost i okrećemo leđa budućnosti. Bojimo se da podržimo ljude koji hoće rešenje, a imamo danas one koji ga traže i trude se da dođe do trajnog rešenja naglasila je Janković.

 

Ona je istakla da je ohrabrujuće za sve ostale društvene aktere što dve centralne državne institucije za unapređenje ravnopravnosti u Srbi izuzetno dobro sarađuju i da će pored redovnih godišnjih susreta ove godine imati i razmenu zaposlenih u trajanju od tri nedelje.

 

Činjenica da su konferenciju organizovale dve nacionalne novinske agencije , Tanjug sa srpske i ATA sa albanske govori da se nalazimo na dobrom smo putu da ako o problemima budemo razgovarali iskreno, pošteno i uz međusobno uvažavanje moguće je doći do zajedničkog rešenja, zaključak je učesnika diskusije održane u Beogradu.

 

Foto: www.ravnopravnost.gov.rs

Kategorije: Albanska zajednica