Otvoreni za nove ideje i projekte

+100%-

Otvoreni za nove ideje i projekte

 

Mađarski kulturni centar osnovan je u Titelu radi ostvarivanja ciljeva u oblasti očuvanja nacionalnog identiteta, tradicije i istorijskog nasleđa mađarske nacionalne manjine. Pored toga, cilj je da način funkcionisanja bude zasnovan na principu otvorenog univerziteta sa višestrukom namenom, za sve vidove edukacije, održavanja stručnih seminara izložbi, koncerata, raznih vrsta kreativnih radionica.

njilastitel2-min

 

Uređene prostorije MKC svečano su u subotu otvorili presecajući vrpcu potpredsednik Pokrajinske vlade, pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise i nacionalne manjine-nacionalne zajednice Mihalj Njilaš i predsednik Opštine Titel Dragan Božić. Među brojnim gostima bili su i državni sekretar u Ministarstvu za obrazovanje Anamarija Viček, predstavnici SVM u Skupštini APV, članovi Mađarskog nacionalnog veća, predstavnici lokalne samouprave.

 

U sklopu MKC funkcioniše i mađarsko kulturno umetničko društvo „Tiski cvet“ koje ima podružnicu i u obližnjem Loku, gde pripadnici mađarske manjine čine više od 20 odsto stanovništva. Kako nam je saopštio potpredsednik MKC Lajoš Erdeg, ova ustanova otvorena je za sve koji imaju želje i ideje i projekte, kojima se može doprineti obogaćivanju kulturnog sadržaja u titelskoj opštini.

njilastitel-1-min

U okviru centra redovno se održava kurs mađarskog jezika, za koji vlada veliko interesovanje, pored toga u narednom periodu se očekuje i pokretanje kurseva na drugim jezicima. Predsednica Mađarskog kulturnog centra u Titelu je Magda Latinkić, a potpredsednici su Lajoš Erdeg i Imre Bobojček.

 

Rukovodstvo MKC se zahvaljuje na pomoći lokalnoj samoupravi Titela, koja je prepoznala potrebu za osnivanjem ovakve institucije i potencijale koje ona može da pruži zajednici. Posebno se zahvaljuju kompaniji „Si Agro”, koja je donirala nameštaj za opremanje učionice.

 

Izvor: Dnevnik