Pajtić: Čuvajmo posebnost svake zajednice

+100%-

Pajtić: Čuvajmo posebnost svake zajednice

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je, na otvaranju Festivala folklornog stvaralaštva Rusina u Kucuri, da će se Vlada Vojvodine i dalje boriti za opstanak Radio-televizije Vojvodine, za stečena prava i za programe na jezicima nacionalnih zajdnica, saopštio je Biro pokrajinske vlade za odnose s javnošću.

Danas nije lako sačuvati stečeno pravo i zbog čega se svi zajedno moramo truditi da u Vojvodini svako bude u prilici da sa ponosom kaže da je Srbin, Mađar, Rusin, Slovak, Hrvat, Rumun, bez bojazani od toga na koji način će neko reagovati“, rekao je Pajtić otvarajući sinoć festival “Kucurska žetva”.

U Vojvodini “mnogo pažnje poklanjamo tome da se sačuva posebnost svake zajednice, a istovremeno sve te kulture, jezici, muzike, kulinarstvo, prepliću se, i na jedan poseban način čine jedinstvenu celinu”, rekao je Pajtić.

On je naglasio da je veoma važno „da negujemo ono što su naši preci pre nekoliko vekova doneli kao veliko bogatstvo, nezavisno od toga odakle su došli„.

Pajtić je zahvalio Rusinima što na “veličanstven način čuvaju svoju tradiciju i baštinu“ i dodao da je Vlada Vojvodine uvek bila partner u očuvanju i unapređenju kultura svih naroda i svih zajenica koje na ovim prostorima žive.


“Kucurska žetva“ je tradicionalna manifestacija, koja se ove godine održava u okviru obeležavanja jubileja – 250 godina od kada su se Rusini doselili u Kucuru.

U okviru te manifestacije, kako se navodi u saopštenju, obeležen je i vek od izvedbe prve predstave na rusinskom jeziku.

Izvor: Tanjug

Kategorije: Sedam dana