Podrška Bunjevačkoj matici

+100%-

Podrška Bunjevačkoj matici

Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama profesor Miroslav Štatkić i njegov zamenik dr Nebojša Kuzmanović razgovarali su danas sa Ivanom Sedlakom i Markom Marijanušićem, predsednikom i zamenikom predsednika Bunjevačke matice.

bunjevci-apv

 

„Bunjevačka matica može da računa na našu punu podršku u svim aktivnostima usmerenim na očuvanje nacionalnog i kulturnog identiteta Bunjevaca. Isto kao što smo kao prvi cilj proklamovali očuvanje identiteta srpskog naroda u Vojvodini, maksimalno ćemo podržavati i čuvanje identiteta svih drugih, uključujući naravno i Bunjevce“, rekao je sekretar Štatkić.

 

Prva konkretna pomoć Sekretarijata će, kako je precizirano, biti podrška plodnoj izdavačkoj delatnosti Bunjevačke matice koja je od reosnivanja 1995. godine izdala više od 40 knjiga i mnoštvo drugih publikacija. Uz ostalo, izdavač je i dvomesečnika «Rič Bunjevačke matice».

 

„Mi Bunjevci svoju maticu nemamo nigde osim u Srbiji i, za razliku od drugih manjina, nama je Srbija jedina matična država. Otuda je i naša lojalnost Srbiji nešto što nikada nije bilo pod znakom pitanja, a podrška pokrajinskih organa nam je dragocena u očuvanju našeg identiteta“, naglasio je Ivan Sedlak.

 

Izvor: Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama