POMOĆ ZA RUSINE I RUMUNE, POKRAJINSKA VLADA PODRŽALA OBNOVU KULTURNOG CENTRA U NOVOM SADU I MUZEJA U TORKU

+100%-

POMOĆ ZA RUSINE I RUMUNE, POKRAJINSKA VLADA PODRŽALA OBNOVU KULTURNOG CENTRA U NOVOM SADU I MUZEJA U TORKU

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović sastao se 29. juna 2021. godine sa delegacijama Nacionalnog saveta rusinske nacionalne manjine i Zavoda za kulturu vojvođanskih Rumuna, kojima je, u odvojenim susretima, najavio konkretnu podršku Pokrajinske vlade.


 

Reč je o projektima adaptacije i opremanja Kulturnog centra Rusina u Novom Sadu i završetku radova u Muzejskom kompleksu u Torku, namenjenom rumunskoj nacionalnoj manjini.


 

Mirović je rekao da su Rumuni i Rusini važan deo nacionalne i kulturne raznolikosti u Vojvodini, ukazavši na značaj očuvanja njihovog jezika i kulture.

 

 

– Pokrajinski budzet kontinuirano raste iz godine u godinu, a sa tim se povećavaju izdvajanja i za programe obrazovanja i informisanja na jezicima nacionalnih manjina i podršku kulturnim i drugim manifestacijama i izdavačkoj delatnosti, a taj trend nastavićemo i u budućnosti – naveo je  Mirović.

 

 

Predsednik Nacionalnog saveta rusinske nacionalne manjine Borislav Sakač zahvalio je predsedniku Miroviću na ukazanoj podršci, ocenjujući da je to od izuzetnog značaja za sve vojvođanske Rusine.

 

 

Direktor Zavoda za kulturu vojvođanskih Rumuna Todor Ursu kazao je da su zahvaljujući Pokrajinskoj vladi konačno stvoreni uslovi za završetak radova u Muzejskom kompleksu u Torku u opštini Žitište, koji ima važnu ulogu u očuvanju identiteta ove nacionalne manjine.

 

 

Izvor:  vojvodina.gov.rs

Foto: vojvodina.gov.rs