PRAVOSLAVNI VERNICI SLAVE BOŽIĆ, NAJRADOSNIJI PRAZNIK

+100%-

PRAVOSLAVNI VERNICI SLAVE BOŽIĆ, NAJRADOSNIJI PRAZNIK

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici Božić slave po julijanskom kalendaru i to tri dana, koji su u njenom kalendaru obeleženi crvenim slovom.

 

Drugi dan Božića je Sabor presvete Bogorodice koji crkva posvećuje Bogomajci u znak zahvalnosti što je rodila Spasitelja, dok se trećeg dana slavi sveti arhiđakon Stefan.

 

Prema Jevanđelju, Hristos je rođen tačno u ponoć, kada se najsjajnija zvezda, koja se kretala od Istoka prema Zapadu, zaustavila iznad pećine kraj Vitlejema.

 

Pored Srpske pravoslavne crkve, Božić 7. januara proslavljaju Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj, egipatski Kopti i Jermeni u Iraku .

 

Prema običajima, na Božić se rano ustaje, pre sunca. Čestita se rečima „ Mir Božiji, Hristos se rodi“ i odgovara sa „Vaistinu se rodi“. To je praznik rađanja novog života, praznik dece i detinjstva, roditeljstva, očinstva i materinstva.

 

Božić je praznik koji okuplja celu porodicu. Domaćica priprema bogatu trpezu koja simbolizuje blagostanje i bogatstvo nastupajuće godine, posle 40 dana božićnog posta. Prvo se mesi česnica, u ranim jutarnjim satima, u nju se stavljaju novčić i razni simboli vezani za ratarstvo, pčelarstvo, stočarstvo… Ko od ukućana nađe novčić, veruje se da će biti najuspešniji u godini. Prazniku se najviše raduju deca zbog raznih običaja i darivanja.

 

 

Važna ličnost u proslavi Božića je i položajnik. U prepodnevnim satima dolazi u kuću da unese radost i veselje. Paljenjem badnjaka u domu domaćina, izgovara  koliko varnica, toliko  srećica, koliko varnica toliko parica…

 

Na Božić se ne ide iz kuće, provodi se vreme sa porodicom . To je dan kada treba širiti ljubav, slaviti život i naučiti kako da oprostimo i živimo u slozi. Ovo je dan kada se treba potruditi da pronađemo mir, kako u sebi, tako i u odnosu sa drugima.

 

MIR BOŽIJI – HRISTOS SE RODI! VAISTINU SE RODI!