Praznik folklora u Horgošu

+100%-

Ove godine Horgoš je domaćin najveće smotre narodnih igara i pesama u Vojvodini – 56. Đenđešbokreta i 43. Durindo. Manifestacije se svake godine održavaju u drugom naselju.

 

Na mesto zvaničnog otvaranja na najvećoj vojvođanskoj smotri negovanja tradicije, učesnici su stigli u povorci, obučeni u narodne nošnje i izvodeći plesove.

 

U programu su voditelji Zoltan Brašnjo i Peter Zvekan govorili i o detaljima u pozadini događaja, između ostalog i o tome ko je devojčica sa tračicama koja je na plakatu manifestacija.

 

„Pogranični deo Horgoša nekada je pripadao čongradskoj županiji i na plakatu nosim nošnju karakterističnu za južni Alfeld“, kaže Viktoria Seči, učiteljica narodnih igara. Na pitanje koliko je vremena potrebno da se obuče narodna nošnja, ona kaže: „Potrebno je oko 40 minuta kako bi ova nošnja elegantno stajala na devojci“.

 

Praznik narodnog plesa, odnosno manifestacija Đenđešbokreta po tradiciji održava se prvog dana vikenda. Horgoš kao ovogodišnji organizator zauzima visoko mesto među vezama u Karpatskom basenu – rekla je Judita Pirići Sabo, rukovodilac generalnog odeljenja za kontakte u premijerovom državnom sekretarijatu za nacionalnu politiku. Između ostalog je rekla: „Bartok i Kodalj su prepoznali čudesnu snagu narodne muzike i narodnog plesa, među prvima su ih koristili da iskuju jednu uz drugu otcepljene mađarske teritorije.“

 

Manifestacija Đenđešbokreta svake godine pokazuje snagu zajednica – naglasio je Ištvan Pastor, predsednik SVM-a u govoru na otvaranju. „Ovaj dan je praznik za sve nas. Želeo bih da se zahvalim ne samo domaćinima koji će po treći put dobro ugostiti ovu veliku manfestaciju, nego bih želeo posebno da se zahvalim svima koji su se godinama, decenijama unazad bavili našom decom.“

 

Vojvođanski narodni ples i narodna muzika i dalje su ravnopravni partner matične zemlje. Arpad Kišimre, predsednik festivalskog Saveta, kaže: „Raduje nas što su zahvaljujući izuzetno stručnom radu koreografa i učitelja narodnog plesa i voditelja grupa u Vojvodini poslednjih godina, plesne grupe koje su nastupile na Đenđešbokretu izuzetno kvalitetne, pojedine su prikazale programe potpuno verne originalu.“

 

Nakon zvaničnog otvaranja na scenu je prvo nastupila plesna grupa domaćina, Kulturnog društva „Bartok Bela“. Nakon njih predstavilo se još 31 društvo. Za drugi dan vikenda je planirano da na manifestaciji Durindo nastupi 100 narodnih muzičkih grupa i solista. U dva dana programa planirano je oko dve hiljade učesnika.

 

Izvor: RTV Pannon

Kategorije: Mađarska zajednica