Sajam posvećen nacionalnim manjinama koje žive u Srbiji

+100%-

Treći sajam posvećen nacionalnim manjinama koje žive u Srbiji pod nazivom „Složni mozaik Srbije“ održava se danas u Beogradu, a ministar odbrane Aleksandar Vulin je rekao da je Srbija razvila manjinska prava na najvišem evropskom nivou.

 

Aleksandar Vulin je s ponosom istakao da Vlada Srbije prema nacionalnim manjinama vodi takvu politiku da one nikada neće biti taoci bilo čije politike van Srbije.

 

„Mnogo razvijeniji i bogatiji od nas koji se hvale velikim dostignućima u oblasti manjinskih i ljudskih prava teško da bi mogli zaista da se mere sa Srbijom kada je u pitanju odnos prema manjinskim zajednicama. U Vojsci Srbije, koja je deo Ministarstva odbrane, manjine učestvuju u odbrani svoje zemlje i to učestvuju, na prvom mestu, kao dobri ljudi, rodoljubi, profesionalci, kao ljudi koji kada rade svoj posao čuvaju bezbednost i svakog Srbina, i svakog Mađara, i svakog Hrvata… čuvaju bezbednost svakog od nas“, rekao je Vulin.

 

Istakao je da su sve verske slobode u Vojsci Srbije sigurne i garantovane i da svako može da zadovoljava svoje verske potrebe u skladu sa svojim običajima.

 

„Mi smo beskrajno ponosni što je Vojska Srbije baš onakva kakva je i Srbija, multiprofesionalna, multinacionalna, vojska koja predstavlja svoju Srbiju i svakog njenog građanina. Nikada, bez obzira na to kako se ponašala ova ili ona vlada neke druge zemlje u okruženju koja ovde ima svoju nacionalnu manjinu, neće moći da pokvari naš odnos prema nacionalnoj manjini koja živi u Srbiji“, naglasio je Vulin.

 

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Srbije Suzana Paunović podsetila je da u Srbiji ima više od 26 nacionalnih manjina.

 

„Jako smo ponosni u Vladi Srbije na ovu manifestaciju zato što, pored toga što pokazuje bogatstvo kulture i tradicije koju je Srbija uspela da sačuva, pokazuje i da smo uprkos nekim burnim vremenima u kojima smo živeli i u kojima još uvek živimo uspeli da sačuvamo našu slogu i jedinstvo“, rekla je Paunovićeva.

 

Sajam posvećen nacionalnim manjinama održava se na Beogradskom sajmu, a organizatori su vladina Kancelarija za ljudska i manjinska prava i nacionalni saveti nacionalnih manjina. Sajmu je prisustvovao i potpredsednik Skupštine Srbije Vladimir Marinković.

 

Izvor: RTS

Foto: N1

Kategorije: Sedam dana, Top vesti