Saradnja u oblastima obrazovanja i kulture

+100%-

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžo sa njegovim najbližim saradnicima je 22. marta  primio delegaciju Rijaseta Islamske zajednice Srbije.

 

Na sastanku se razgovaralo o zajedničkim projektima u oblastima obrazovanja i zaštite bošnjačkog kulturnog naslijeđa.

 

Predsjednik Vijeća se zahvalio predstavnicima Rijaseta Islamske zajednice Srbije na posjeti i predstavio je glavne smjernice budućeg djelovanja Bošnjačkog nacionalnog vijeća naglašavajući opredijeljenost za rad na očuvanju identiteta Bošnjaka u Srbiji, kroz afirmaciju bosanskog jezika i bošnjačke umjetnosti i kulture, sa posebnim akcentom na obrazovanje na bosanskom jeziku.

 

Reisu-l-ulema ef. Nasufović se zahvalio predstavnicima Bošnjačkog nacionalnog vijeća na prijemu i izrazio svoju podršku u radu Bošnjačkog nacionalnog vijeća, te predstavio program i planove rada Rijaseta Islamske zajednice Srbije.

 

Predsjednik Vijeća je poželeo sandžačkom muftiji Senadu ef. Halitoviću da vrati Mešihatu Islamske zajednice Sandžaka reputaciju koju je nekada imao i da ga učini institucijom duhovnog i nacionalnog ujedinjenja i snage bošnjačkog naroda Sandžaka.

 

Sastanku su prisustvovali predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžo, predsjednik Izvršnog odbora Vijeća doc.dr. Hasim Mekić, potpredsjednici Vijeća prof. dr. Sait Kačapor, mr. Esad Rahić i dr. Fuad Baćićanin, a delegaciju Rijaseta Islamske zajednice Srbije činili su reis – ul –ulema Sead ef. Nasufović, sandžački muftija Senad ef. Halitović i Bajazit ef. Nicević.

 

Izvor: BNV

Kategorije: Bošnjačka zajednica