Veče o Ćamilu Sijariću: Cio svijet živi u Sandžaku

+100%-

Bošnjačko nacionalno vijeće priredilo je 7. decembra poseban događaj posvećen životu i djelu Ćamila Sijarića, jednom od najboljih bošnjačkih pjesnika iz Sandžaka.

O Ćamilu Sijariću govorili su prof. dr. Sead Šemsović i mr. Adnan Bjelak i istakli posebnost njegovog pisanja i djela koja je ostavio iza sebe novim generacijama.

 

„Ćamil Sijarić je kroz svoja djela iscrtao sliku vlastite proživljene prošlosti koja otvoreno govore o kulturi bošnjačkog naroda. Njegova jedina težnja bila je da kroz svoje tekstove sačuva svoj Sandžak i taj takav tekst je želio da predstavi svima“, istakao je prof. dr. Šemsović.

 

Adnan Bjelak govorio je o jeziku i stilu Sijarićevih djela: „Sijarić je prenosilac južnosandžačkog jezika koji je davao likovima u svojim djelima i na taj način očuvao jezik sandžačkog Bošnjaka i prikazao ga svijetu“.

 

Projekat „Život i djelo Ćamila Sijarića – Cio svijet živi u Sandžaku“ koji realizuje Bošnjačko nacionalno vijeće, započet je otvaranjem istoimene izložbe na Dan Sandžaka u Glavnom uredu Vijeća i podrazumijeva niz manifestacija koje imaju za cilj upoznavanje sa ovim velikim bošnjačkim pjesnikom. Postava izložbe će u narednom periodu biti izložena u Rožajama i Bijelom Polju gdje će svi zainteresovani moći da je posjete i saznaju više o Ćamilu Sijariću.

 

Izvor: BNV

Kategorije: Bošnjačka zajednica