Snažna podrška češkoj nacionalnoj zajednici u Vojvodini

+100%-

Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević i zamenik pokrajinskog sekretara za obrazovanje, propise,upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Milan Kovačević, primili su 22. marta u Skupštini Vojvodine delegaciju Poslaničkog Doma Češke Republike na čelu sa Vaclavom Klausom, predsednikom Odbora za nauku, obrazovanje, kulturu, omladinu i sport.

 

I pored pozitivnih impulsa koje je donelo prošlogodišnje potpisivanje Sporazuma o saradnji između regije Olomouc u Češkoj i AP Vojvodine, po rečima Miloševićeve, postoji veliki prostor da se međusobna saradnja poveća i u oblasti kulture i u drugim oblastima. Taj sporazum je, dodale je ona, pored kulturne razmene, obuhvatio i obrazovanje, sport, privredu i turizam.

 

„Mislim da je veoma važno što Pokrajinska vlada, preko resornih sekretarijata, putem javnih konkursa daje snažnu podršku nacionalnim manjinama, uključujući, naravno, i češku nacionalnu zajednicu, kada je reč o kulturi i javnom informisanju“, naglasila je Miloševićeva.

 

Kultura u najširem smislu je, dodala je ona, najbolji most saradnje, a kulturne institucije čiji osnivač je AP Vojvodina spremne su na razmenu izložbi, pozorišnih predstava, književnih promocija, koncerata i svih drugih oblika umetničkog izražavanja.

 

Kada je o obrazovanju reč, Kovačević je precizirao da češki jezik sa elementima nacionalne kulture jeste deo osnovnoobrazovnog sistema u opštini Bela Crkva, Kruščici i Gaju kod Kovina i, s tim u vezi, dodao i podatak da je ove godine izašao i prvi udzbenik za izučavanje češkog jezika sa elementima nacionalne kulture.

 

Vaclav Klaus i delegacija češkog Poslaničkog Doma izrazila je zahvalnost na izuzetnoj brizi o češkoj nacionalnoj manjini na ovim prostorima, potvrđujući činjenicu o do sada najboljim bilateralnim odnosima dve zemlje.

 

Sastanku su prisustvovali i ambasador Republike Češke u Srbiji Tomaš Kuhta i njegov zamenik Pavel Kobližka.

 

Izvor: Pokrajinska vlada

Kategorije: Češka zajednica