Stasala bunjevačka umitnost

+100%-

Stasala bunjevačka umitnost

U organizaciji UG “Bunjevačko kolo“ iz Sombora, u petak i subotu, 10. i 11. juna održana je 10. slamarsko-slikarska kolonija. Jubilarna kolonija podržana je od strane Uprave grada Sombora, a svojim prisustvom su je uveličali gradonačelnica Dušanka Golubović, pridsidnik varoške skupštineZoran Parčetić, članovi gradskog veća Miroslav Kovačić i Sava Dojić i prim. dr Vlado Babić, republički poslanik.

Prvog dana kolonije okupilo se četrnajst slamarki iz Sombora i Subotice. Koloniju je svečano otvorio pridsidnik udruženja Dejan Parčetić i tom prilikom uručio prigodne darove u vidu osnovni materijala i alata u slamarstvu. Stručnu edukaciju za ovogodišnju koloniju pripravila je Ivana Dulić, jedna od najbolji subotički slamarki.

Drugog dana kolonije, umitnicama-slamarkama na salašu Đure Bošnjaka pridružili su se likovni umitnici na čelu sa selektorom Milenkom Bujšom, akademskim slikarom.

Tema ovogodišnje slamarsko-slikarske kolonije bila je „Bunjevački salaši i stara somborska zdanja“. Sekcija fijakera ulipšala je i ovu koloniju pa je goste u pitomoj vožnji fijakerom upoznala s lipim gradinskim salašima i domaćinima.

Slike nastale na 10. jubilarnoj slamarsko-slikarskoj koloniji biće prikazane na jesenjoj izložbi umitnika Bunjevačkog kola koja se planira uoči godišnjice udruženja.

IZVOR: Bunjevci

Kategorije: Bunjevačka zajednica