„DEBO ČETVRTAK“ OBILUŽEN U ČONOPLJI

+100%-

„DEBO ČETVRTAK“ OBILUŽEN U ČONOPLJI

U organizaciji UG „Bunjevački kulturni centar Sombor – Čonoplja“, u četvrtak, 24. februara 2022. godine, u prostoru crkvenog doma, kraj crkve Svih svetih u Čonoplji, obilužen je tradicionalni običaj kod Bunjevaca poznat ko „Debo četvrtak“.

 

Nikoliko godina zaredom u Čonoplji, ovaj tradicionalni običaj kod Bunjevaca, okuplja prijatelje i goste rade druženja i nigovanja običaja na Debo četvrtak.


Debo četvrtak il Debeli četvrtak kako se uobičajeno divanilo u Somboru i okolnim salašima, pridstavlja poslidnji pokladni četvrtak. Naši stari su divanili da tog dana triba ist devet puta kako bi se skupila snaga u tilu, jer dolazi dugačka korizma, a po starovinskom virovanju mršavo čeljade je bolesno, i kako bi se čeljad još jedared dobro naila, da se poide sva pokladna mrsna rana, koju ne mož dugo čuvat, a korizma je dugačka i nemrsna.

 

Goste iz Čonoplje, Sombora i Subatice prigodnim ričima pozdravila je Ružica Parčetić, a dica Bunjevačke sekcije u Čonoplji pripravili su prigodne tekstove o tradiciji na ovaj pokladni običaj. Med prisutnim zvanica bili su Branko Pokornić, pridsinik IO BNS, Boris Bajić, direktor NIU BIC–a, Kristina Knežević, pridsidnica BKC Sombor – Čonoplja, koja se ujedno i zafalila svima koji su došli i podržali rad ovog novoosnovanog bunjevačkog udruženja.


Debo četvrtak obilužava se kod Bunjevaca odavnina, pa su se tako nuz organizatore i gosti potrudili da kako nalaže tradicija priprave tušta gibanice.


Nuz divan i poslastice, bunjevačka zajednica oživila je sićanje na davna vrimena koja će virujemo nastavit da čuvaju naši mladi.

 

 

Izvor: bunjevci.net

Foto: bunjevci.net