Tamaš Korhec odlazeći predsednik Nacionalnog saveta Mađara

+100%-

Tamaš Korhec odlazeći predsednik Nacionalnog saveta Mađara

narandzasta-tanka

Aktuelni predsednik Nacionalnog saveta Mađara (NSM) Mađara Tamaš Korhec posle 26. oktobra, kada su zakazani izbori za nacionalne savete, povlači se sa ove funkcije pošto se nije ponovo kandidovao.

Karijeru će nastaviti na univerzietu gde je profesor prava, prenosi portal “Vajdašag Ma”.

narandzasta-tanka

– Pre četiri godine prihvatio sam mandat pošto sam kao jedan od autora Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina morao da probam šta se može postići u pogledu izgradnje autonomije – izjavio je Korhec .

O postignutim rezultatima četvorogodišnjeg rada pripremljen je izveštaj, nastavio je Korhec.Bilo je neuspeha, među kojima je i odluka Ustavnog suda Srbije iz 2012. godine, što se iz ugla izgradnje mađarske autonomije može okarakterisati kao težak neuspeh.

– Odluku Ustavnog suda Srbije iz 2012. o neustavnosti više odredaba Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina doživljavam kao veliki gubitak, jer su time sužene mogućnosti, što osim značaja u odnosu na Zakon pokazuje i to da je u srpskom društvu veliki otpor čak i prema neteritorijalnim autonomijama – objašnjava Korhec.


Prema njegovim rečima jedan od velikih neuspeha Nacionalnog saveta Mađara je i nemogućnost organizovanja funkcionalne nastave srpskog jezika.


– U strategiji razvoja mađarske zajednice je konstatovano da Mađari koji žive u kompaktnim sredinama ne mogu da nauče srpski jezik čak ni na nivou na kojem savladaju na primer, nemački jezik, što je velika smetnja ne samo u integraciji u društvo nego i u opstajanju na rodnom tlu. Glavni razlog nedovoljnog poznavanja srpskog jezika je loš program nastave sprskog jezika u školama – istakao je Korhec.


U NSV, dodao je, razrađeni su alternativni programi koji su predati nadležnom ministarstvu, ali su ovi predlozi naišli na veliki otpor i obstrukciju i cilj nije postignut.


– Zbog toga NSM sam organizuje kurseve srpskog jezika za mađarske studente koji pohađaju nastavu na srpskom jeziku, međutim to ne može da zameni 12 godina školovanja- rekao je Korhec.

Izvor: Blic

Kategorije: Arhiva, Izdvajamo