ZAVRŠNE OBUKE ZA 24 NACIONALNA SAVETA MANJINA O MENADŽMENTU U VIŠE GRADOVA SRBIJE

+100%-

ZAVRŠNE OBUKE ZA 24 NACIONALNA SAVETA MANJINA O MENADŽMENTU U VIŠE GRADOVA SRBIJE

Tokom poslednje nedelje aprila 2023. godine u Srbiji održani su treninzi za nacionalne savete nacionalnih manjina na temu organizacionog i finansijskog menadžmenta u Subotici, Novom Sadu i Kragujevcu.

 

U Subotici su treninzi održani 24. aprila, kojima su prisustvovali predstavnici nacionalnih saveta mađarske, hrvatske, bunjevačke, rusinske, crnogorske, nemačke, poljske i ukrajinske nacionalne manjine, saopštilo je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i drustveni dijalog.

„U Novom Sadu treninzi su organizovani 25. aprila, uz prisustvo predstavnika nacionalnih saveta slovačke, grčke, ukrajinske, rumunske, slovenačke i češke nacionalne manjine. Dok su u Kragujevcu 27. aprila trening imali predstavnici nacionalnih saveta bošnjačke, bugarske, vlaške, makedonske, aškalijske, albanske, ruske i goranske nacionalne manjine“, navodi se u ovom saopštenju.

 

Na ovaj način su, kako kažu, završene obuke za 24 nacionalna saveta nacionalnih manjina koliko ih ukupno ima u Republici Srbiji. Državni sekretar Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Rejhan Kurtović istakao je, kako se navodi, da mu je drago da su se predstavnici nacionalnih saveta odazvali u velikom broju i da sa ovih obuka mogu poneti nova primenjiva znanja u organizaciji i radu nacionalnih sveta nacionalnih manjina. „On je naglasio da je cilj Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog da nacionalni saveti nacionalnih manjina budu najviši predstavničke institucije nacionalnih manjina u punom kapacitetu, koje će zajedno sa republičkim, pokrajinskim i lokalnim organima vlasti doprineti da prava manjina u Srbiji budu na najvećem mogućem nivou“, piše u saopštenju.

 

Oni navode sa su treninzi realizovani u okviru projektnih aktivnosti „Podrške jačanju vladavine prava u Srbiji zajednički finansirane od strane EU i nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomski razvoj i saradnju, implementiranih od strane Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ), odnosno projekta Zaštita manjina u procesu pristupanja EU.

 

„Cilj treninga bio je da se predstavnicima nacionalnih saveta nacionalnih manjina omogući unapređenje svakodnevnog funkcionisanja tako što će pružiti potrebna znanja i praktične načine za obavljanje svakodnevnih zadataka i ovlašćenja i poboljšati razumevanje finansijskih propisa koji se odnose na funkcionisanje nacionalnih saveta“, navodi se u saopštenju.

 

Treninzi su se sastojali iz prvog dela koji je bio posvećen organizacijskom i drugog dela posvećenog finansijskom menadžmentu, kao i diskusije koja je imala za cilj da omogući učesnicima da podele konkretne probleme sa kojima se susreću u svakodnevnom radu i dobiju preporuke na koji način da ih prevaziđu. Obuke su vodili eksperti iz ove oblasti, uključujući i predstavnike Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, navodi se u ovom saopštenju.

 

Izvor: RTV

Foto: RTV