260 godina obrazovanja Rusina i 100 godina školske zgrade „Zamak“

+100%-

260 godina obrazovanja Rusina i 100 godina školske zgrade „Zamak“

Neposredno posle doseljenja Rusina iz severoistočne Ugarske u Bačku, odnosno u današnji Ruski Krstur, u selu je osnovana grko-katolička parohija, a dve godine posle, 1753. godine, siromašni doseljenici su osnovali i školu, čime je prenesena tradicija školstva Rusina iz Gornjih krajeva (Hornjice) u svoju novu postojbinu.

Prvi učitelj se pominje 1756. godine, bio je to Janko Paljinčar/ Paljinkas, a posle njega učiteljsku dužnost obavljaju Nikola Kozubski, Ferko Kirda, Janko Nadj i drugi. Mnogi učitelji su dolazili iz Gornjih krajeva (iz mesta odakle su se Rusini doselili) i pored učiteljske, najčešće su obavljali i dužnost pevca u crkvi.

Iz 70-tih godina XVIII veka su sačuvani opširniji izveštaji o radu škole, iz kojih doznajemo da ju je pohađao samo manji broj dece spremne za školu. Deca su učila da čitaju, pišu, a veronauka je bila obavezna. Matematiku nisu učili, jer po rečima jednog tadašnjeg učitelja, “matematiku se ne može učiti na rusinskom jeziku”, što svedoči o obrazovanosti samih ondašnjih učitelja. Škola je od samog početka radila u skromnim uslovima, ali je i pored toga postizala rezultate, jer je kasnije veliki broj dece naučio da čita i piše, što potvrđuju sačuvani potpisi Krsturčana iz tog vremena.

___________________________________________________________________________________________________________________________________

Ministar prosvete posetio Ruski Krstur

___________________________________________________________________________________________________________________________________

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije, dr Tomislav Jovanović, na rusinskom jeziku lično je čestitao veliki jubilej Rusina u Srbiji. Ministar Jovanović je 11. oktobra posetio školu u Ruskom Krsturu, a istog dana je održana i Centralna svečanost povodom obeležavanja 260-godišnjice obrazovanja na rusinskom jeziku i 100-godišnjice školskog objekta Zamak.