„LEPOTA RAZLIČITOSTI“ FESTIVAL KOJI SPAJA I PREPLIĆE TRADICIJU

+100%-

„LEPOTA RAZLIČITOSTI“ FESTIVAL KOJI SPAJA I PREPLIĆE TRADICIJU

Multikulturni festival „Lepota različitosti“ i ove godine prikazao je bogatstvo narodne igre i pesme različith nacionalnih zajednica koje čuvaju svoju kulturnu baštinu. Otvaranje festivala, devetog po redu, u organizaciji „Češke besede Kruščica“, a pod pokroviteljstvom Ambasade Republike Češke u Beogradu, opštine Bela Crkva i Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine, održano je u sali centra za kulturu „Bela Crkva“ u petak, 16. jula 2021. godine.



Konzulka Amdasade Republike Češke u Beogradu, Petra Feikova, istakla je značaj festivala za očuvanje češke tradicije i identiteta ove malobrojne, ali aktivne zejednice u Srbiji.



„Upoznavanjem sa tradicijom naših naroda, međusobno se zbližavamo i time doprinosimo našem boljem suživotu u ovoj sredini i jačanju veza između naše dve zemlje, koje imaju dugu istoriju. Ministarstvo spoljnih poslova Republike Češke svake godine finansijski podržava projekte i manifestacije koje organizuju češka udruženja svuda u svetu. Ove godine je za udruženja u Srbiji izdvojeno nešto više od 23 hiljade evra, a i festival „Lepota različitosti“ je jedan od podržanih projekta, kao i godinama unazad, jer smo prepoznali njegov značaj. Izuzetno mi je drago što svake godine na festivalu vidimo i predstavnike lokalne samouprave opštine Bela Crkva i želim da vam se zahvalim što podržavate i pomažete češku zajednicu u vašoj opštini“ – rekla je Feikova.



Predsednica opštine Bela Crkva Violeta Simić otvorila je festival i naglasila da je kulturna raznolikost koja krasi našu zajednicu naše najveće bogatstvo. „Ponosna sam što drugi put otvaram festival „Lepota različitosti“ i zahvaljujem se svim učesnicima što podržavaju našu misiju da lepo živimo zajedno, da negujemo tradiciju, da negujemo prijateljstvo naših država. Organizatorima sve čestitke što uspešno i na ovaka lep način održavaju ovu manifestaciju i nadam se da ćemo se videti i narednih godina u Beloj Crkvi“– istakla je Simić.



Uz nastupe kulturno umetničkih društava i folklornih sekcija prikazano je da festival „Lepota različitosti“ spaja ljude i prepliće tradiciju, uz poziv na druženje i drugog dana festivala u Kruščici.



Predstavnici Češke besede Kruščica, kao i učesnici festivala, okupili su se najpre u Etno kući u Kruščici i defileom kroz centar sela najavli početak programa. Svoje umeće najpre su pokazale folklorne sekcije i kulturno umetnička društva, a nakon toga publika je uživala u nastupima horova i pevačkih grupa.

 

 

 

Izvor: infobc.rs

Foto: infobc.rs