Trećina sredstava za manjine sliva se u Suboticu

+100%-

Trećina sredstava za manjine sliva se u Suboticu

nar-crta

Iz republičkog budžeta za finansiranje rada nacionalnih saveta nacionalnih manjina za 2016. godinu izdvojeno je 245 miliona dinara. Nacionalni saveti sa sedištem u Subotici moći će da računaju na ukupno 81 milion dinara. Najviše novca dobiće mađarski, kao savet najzastupljenije nacionalne manjine u Srbiji.

nar-crta

Bela crta

Od ukupno 245 miliona dinara koliko je republičkim budžetom opredeljeno za rad nacionalih saveta nacionalnih manjina, oko jedne trećine sliće se u Suboticu. Za nacionalni savet Mađara, koji predstavlja najmnogobrojniju nacionalnu manjinu, predložen je 61 milion dinara. Hrvatski nacionalni savet može da računa na 13 miliona dinara, dok će Bunjevačkom pripasti 7 miliona dinara.

Bela crta

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović upoznala je predstavnike nacionalnih saveta upoznala sa obavezama u vezi sa podnošenjem finansijskih izveštaja radi vršenja nadzora nad zakonitošću trošenja budžetskih sredstava, a nedavni sastanak s predstavnicima nacionalnih saveta je bio i prilika da predstavnici saveta kroz dijalog sa učesnicima sastanka iznesu svoja zapažanja, sugestije i planove za naredni period.

Bela crta

Kancelarija je izvršila raspodelu sredstva za 2016. godinu u skladu sa Zakonom o nacionalnim savetima nacionalnih manjina i Uredbom o postupku raspodele sredstava iz budžeta Republike Srbije za finansiranje rada nacionalnih saveta nacionalnih manjina.

Bela crta

Kategorije: Sedam dana