ALBANCI SA JUGA SRBIJE UČESTVUJU U POPISU STANOVNIŠTVA

+100%-

ALBANCI SA JUGA SRBIJE UČESTVUJU U POPISU STANOVNIŠTVA

Pripadnici albanske nacionalne manjine iz opština Bujanovac, Preševo i Medveđa učestvovaće u predstojećem popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u Srbiji koji će biti održan u oktobru.


Šef kabineta predsednika Opštine Bujanovac, Sali Salihi, rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je 25. jula 2022. godine na sastanku u Bujanovcu održan sastanak predstavnika svih albanskih političkih partija, koji su potpisali zajedničku deklaraciju o učešću.


„Tokom dana objavićemo i zajedničku izjavu političkih stranaka o važnosti učešća na Popisu i pozvati građane da se odazovu pozivu za popisivače“, rekao je Salihi.

 

Albanci iz tri opštine na jugu Srbije u kojima živi najviše Albanaca bojkotovali popis održan 2011. godine. Kako su tada za RSE govorili predstavnici albanske nacionalnosti u ove tri opštine, bojkot je bio neophodan jer su popisni formulari bili štampani ćirilicom na srpskom jeziku. Kao dodatan razlog, predstavnici te zajednice su navodili i nerešene probleme i neispunjene obaveze države prema ovom delu Srbije.


Deset godina kasnije, Šaip Kamberi, narodni poslanik u Skupštini Srbije sa izborne liste „Albanska demokratska alternativa – Ujedinjena dolina“, rekao je za RSE da se nada da će ovog puta Srbija poslušati njihove zahteve.


„Naš put prema bojkotu 2011. godine je bio posledica toga da država nije htela da sasluša naše zahteve. U ovoj početnoj fazi smo prepustili Nacionalnom savetu albanske nacionalne manjine da uspostavi kontakt sa Zavodom za statistiku i da se dogovore oko uslova“, rekao je Kamberi.


Popis je posebno važan za pripadnike etničkih zajednica kojih, prema podacima iz 2011. godine, u Srbiji ima više od dvadeset, jer služi kao okvir kojim se definiše i obim prava koje imaju.


Prema procenama međunarodne zajednice, u Srbiji živi oko 60 hiljada pripadnika albanske nacionalne manjine, najviše u opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa na jugu Srbije.


Popis stanovništva će se u Srbiji obaviti od 1. do 31. oktobra 2022. i po prvi put će se koristiti elektronski upitnici.

 

Izvor: slobodnaevropa.org

Foto: vrsac.com