KIKINDA PRIMER DOBRE INKLUZIJE ROMA

+100%-

KIKINDA PRIMER DOBRE INKLUZIJE ROMA

Kikinda je jedna od lokalnih samouprava u Pokrajini, u kojoj najveći broj učenika romske nacionalne manjine uči svoj maternji jezik, zaključeno je na sastanku lokalnog rukovodstva 10. maja 2022. godine, sa predstanvicima pokrajinskih instanci. U proteklom periodu mnogo je urađeno na poboljšanju položaja romske zajednice, a mladi Romi koji završavaju srednje i visoke škole, u Kikindi lakše dolaze do zaposlenja.



Kikinda se može uzeti kao primer dobre prakse u procesu inkluzije Roma. Poseban akcenat u tom gradu stavljen je na obrazovanje dece, kao i na poboljšanju uslova života: „Kikinda je jedna od opština u AP Vojvodini u kojoj je najveći broj romskih đaka, koji uče romski jezik sa elementima nacionalne kulture. To je nama važno, jer ako ne poštujemo svoj jezik, kulturu i tradiciju, ne možemo očekivati ni da nas drugi cene i uvažavaju“, priča pokrajinska poslanica Jelena Jovanović.


 

„Moram reći da je u proteklom periodu mnogo urađeno na poboljšanju uslova života romske zajednice. Nadležni u Kikindi na sve moguće načine se trude da poboljšaju uslove stanovanja i rado se odazivaju svim akcijama za pomoć ugroženim porodicama“, dodaje Ljiljana Mihajlović, direktorka Kancelarije za inkluziju Roma AP Vojvodine.

 

 

Veliki problem romske zajednice, kako u Kikindi, tako i u ostalim mestima, jeste siromaštvo. Zbog toga se realizuju projekti, koji bi na duže staze trebalo da promene negativnu sliku: „Koristimo programe, koji omogućavaju zapošljavanje mladih Roma, koji su završili srednjoškolsko i visoko obrazovanje. To je svakako jedan od izlaza iz siromaštva“, istakao je Željko Radu iz kikindske Kancelarije za smanjenje siromaštva.




„Pomažemo Romima da pronađu zaposlenje i da lakše završavaju škole. Sa druge strane, grad opredeljuje sredstva za sanaciju kuća i u građevinskom materijalu, da bi se u romskim naseljima i pripadnicima romske nacionalne manjine pomoglo u podizanju standarda“, zaključio je Nikola Lukač, gradonačelnik Kikinde.



U Kikindi živi nešto više od tri hiljade Roma. Taj grad će 29. maja biti domaćin kulturno-umetničkog programa romske zajednice, gde će biti prikazano sve najlepše iz njihove kulture i tradicije.

 

 

Izvor: rtv.rs

Foto: rtv.rs