Andrea Oricio – novi šef Misije OEBS-a u Srbiji

+100%-

Andrea Oricio – novi šef Misije OEBS-a u Srbiji

 

Italijanski karijerni diplomata, ambasador Andrea Oricio, preuzeo je dužnost šefa Misije OEBS-a u Srbiji.

oricio-osce-min

 

,,Radujem se nastavku uspešne saradnje Misije sa vladom Republike Srbije, i njenim partnerima na svim nivoima, u ispunjavanju mandata Misije OEBS-a. U duhu partnerstva i osnaživanja kapaciteta, Misija OEBS-a – kao nosilac zajedničkih vrednosti i principa – pruža pomoć i ekspertizu Srbiji da ojača demokratske institucije, učvrsti vladavinu prava, reformiše rad organa za sprovođenje zakona, unapredi zaštitu ljudskih prava, i pospeši medijske slobode i kvalitetno novinarstvo.“

 

Ambasador Oricio ima opsežno znanje o regionu. Došao je u Beograd iz Rima gde je radio kao direktor za Balkan u Ministarstvu spoljnih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije. U ranim 2000-tim godinama radio je na mestu zamenika šefa misije u Ambasadi Italije u Hrvatskoj, a kasnije vodio Odeljenje za Zapadni Balkan u Ministarstvu spoljnih poslova Italije.

 

Od 2013. do 2014. godine, službovao je kao šef Odeljenja za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala/G7 u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Italije. Od 2008. do 2012. godine radio je kao zamenik šefa Misije italijanske ambasade u Egiptu.

 

Od 2005. do 2008. godine, ambasador Oricio bio je prvi savetnik u Stalnoj delegaciji Republike Italije pri NATO-u, u Briselu.

 

Tokom svoje karijere radio je kao diplomata u Pragu, u Češkoj Republici, a službovao je i u Odseku za Afriku i u Kancelariji savetnika za spoljnu politiku ministra odbrane.

 

Ambasador Oricio završio je pravni fakultet Univerziteta u Milanu i postdiplomske specijalističke studije na Italijanskom institutu za studije međunarodne politike u Milanu i pri Italijanskom udruženju za međunarodne organizacije u Rimu, kao i na Državnoj školi za upravu (ENA) u Parizu. Pored maternjeg italijanskog, tečno govori engleski i francuski jezik.

 

Izvor: OEBS

 

Kategorije: Izdvajamo