Apsolutna pobeda liste „HRvati Zajedno“

+100%-

Prema pisanju NIU Hrvatska riječ izborna lista „HRvati Zajedno“, čiji je nosilac diplomirana psihološkinja  i dosadašnja savetnica predsednika HNV-a Jasna Vojnić, pobedila je na izborima za novi saziv Hrvatskog nacionalnog vijeća.

 

U saopštenju se navodi sledeće:

 

 

Ta je lista na elektorskoj skupštini (održanim staroj zgradi Narodne skupštine u Beogradu) bila jedina koja se kandidirala, te će predloženih 29-ero elektora s te liste imati sva vijećnička mjesta u novom Vijeću. Na skupštini jesudjelovalo 77 od ukupno 82 elektora koliko ih je u ranijem procesu prikupljanja potpisa potpisa ostavrilo taj status. Od 77 nazočnih elektora, 76 bilo je onih koji su okupljeni oko platforme „HRvati Zajedno“. Preostali nazočni elektor bio je predstavnik udruge Hrvatska nezavisna lista iz Subotice, dok troje elektora okupljenih oko Hrvatskog građanskog saveza iz Novog Sada nisu nazočili skupštini. Kandidati s liste „HRvati Zajedno“ podržani su sa svih 77 glasova.

 

Tko su novi vijećnici HNV-a i odakle su? Među 29-ero izglasanih vijećnika najviše ih je, sedamaestero, iz Subotice i okolice (Jasna Vojnić, Mirko Ostrogonac, Josip Bako, Matilda Pelhe, Ladislav Suknović, Mira Tumbas, Martina Stantić, Slavko Benčik, Margareta Uršal, Darko Sarić Lukendić, Lazar Cvijin, Miroslav Kujundžić, Svetislav Milanković, Ivan Budinčević, Dajana Šimić, Melita Bašić Palković, Vojislav Temunović); šestero ih je iz Srijema (Krunoslav Đaković, Snežana Đaković, Zlatko Načev, Josip Čačić, Boris Udovčić, Darko Vuković); troje iz Sombora i okolice (Željko Šeremešić, Snežana Periškić, Alojzije Firanj) dvoje iz Podunavlja (Željko Pakledinac, Renata Kuruc) i jedan iz Banata (Goran Kaurić).

 

Nositeljica liste „HRvati Zajedno“ Jasna Vojnić je u svojemu nastupnom govoru istaknula da novi saziv HNV-a mora biti stjecište svih onih kojima je do napretka i razvoja hrvatske zajednice stalo, „košnica“ ljudi koji kreiraju razvojne programe unutar zajednice, centar koji ima plansko djelovanje spram mladih i oslonac koji skrbi o Hrvatima iz svih krajeva Republike Srbije.

 

„HNV će ravnomjerno razvijati institucije i u Banatu i Srijemu i Bačkoj, odgovorno upravljati ustanovama čiji je osnivač, nastojati osigurati dodatna sredstva iz drugih fondova za razvoj zajednice i racionalno se odnositi spram financijskih sredstava s kojima raspolaže. Vijeće mora biti spona s Crkvom, matičnom domovinom, većinskim narodom i svim drugim nacionalnim manjinama. Vijećnici i elektori novog saziva HNV-a moraju i dalje odražavati zajednicu čiji su članovi lojalni građani Republike Srbije koji u punoj snazi doprinose procesu europskih integracija. U konačnici, HNV mora nastojati stvoriti uvjete da naše obitelji imaju razloga ostati živjeti ovdje. Tako što očekujemo od svakog vijećnika, ali i elektora na čiju suradnju i angažiranost i dalje računamo“, rekla je Vojnić.

Kategorije: Hrvatska zajednica