BUJANOVAC: IZABRANI ČLANOVI NACIONALNOG SAVETA ALBANSKE NACIONALNE MANJINE

+100%-

BUJANOVAC: IZABRANI ČLANOVI NACIONALNOG SAVETA ALBANSKE NACIONALNE MANJINE

Elektorska skupština izabrala je 7. maja 2023. godine u Bujanovcu svih 15 članova novog saziva Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine, od kojih je najviše tj. 10 izabrano sa liste Enkela Redžepija, saopštilo je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

 

Kako se navodi u saopštenju, na izborima, održanim u Sportskom centru „Mladost“, najviše mesta (10) osvojila je lista čiji je nosilac bio Enkel Redžepi, dok je preostalih pet mesta osvojila lista čiji je nosilac bio Levant Ćazimi.

 

Pobedničku listu podržale su četiri stranke – Partija za demokratsko delovanje, Demokratska partija, Pokret za demokratski progres i Demokratska partija Albanaca, dok je drugoplasiranu listu podržala je Alternativa za promene. Od 523 elektora, današnjim izborima pristupilo je njih 512. Od tog broja pobednička lista dobila je 320 glasova, druoplasirana lista dobila je 187 glasova, dok je pet glasova bilo nevažećih.

 

Elektorskim izborima prisustvovali su ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov, državni sekretar Rejhan Kurtović i šef Misije OEBS u Srbiji ambasador Jan Bratu.

 

Žigmanov je izrazio zadovoljstvo što je Elektorska skupština za izbor članova za Nacionalni savet albanske nacionalne manjine protekla, kako je naveo, po zakonom predviđenim procedurama i na način koji zahtevaju standardi demokratije. „Svi subjekti uključeni u proces – Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Republička izborna komisija i političke stranke Albanaca koje su učestvovale na izborima – svojim su odgovornim postupanjem i delovanjem zavredili svaku pohvalu“, ocenio je Žigmanov nakon završenih izbora i zahvalio Misiji OEBS u Srbiji na stalnom praćenju „ovog složenog i zahtevnog procesa“.

 

Izvor: RTV

Foto: RTV