Dan slovenske pismenosti i bugarske kulture i prosvete obeležen u Beogradu

+100%-

Dan sećanja na velike slovenske prosvetitelje braću svetih Kirila i Metodija i Dan slovenske pismenosti obeležen je sinoć na svečan način u Beogradu. Inače, 24. maj je u Bugarskoj nacionalni praznik i slavi se kao Dan bugarske prosvete i kulture.

 

Centralna manifestacija obeležavanja je bio zajednički koncert Akademskog kulturno-umetničkog društva “Ivo Lola Ribar” iz Beograda i bugarskog ansambla “B`lgare” u beogradskoj „Kombank dvorani“.

 

Pre početka koncerta ambasador Bugarske u Srbiji Radko Vlajkov je rekao da je Dan svetih Kirila i Metotija u Bugarskoj najvoljeniji praznik, da se praznuje od 1851. godine, a da ga Bugarska pravoslavna crkva obeležava još od 11. veka. Vlajkov je ujedno istakao da je to i najčistiji i najduhovniji praznik, koji objedinjuje više od 55 nacionalnosti u svetu vezanih za slovensko pismo.

 

Takođe je naveo da više od 400 miliona ljudi u svetu govori slovenske jezike i da je ćirilica već 12 godina jedno od tri zvanična pisma u Evropskoj uniji, kao i da se Bugarska nada i raduje što će se i Srbija pridružiti EU, čime će se povećati broj država kojima je ćirilica zvanično pismo.

 

Pomoćnica ministra za evropske integracije u oblasti kulture Asja Drača Muntean je rekla da je organizovanjem zajedničkog koncerta Srbija želela da ukaže na zajednički doprinos kulturi, a da je koncert ansambala “Lola” i “B`lgare” dokaz i podsećanje na zajedničko i bogato kulturno nasleđe.

 

Usledio je dvočasovni koncert, na kome su oba ansambla manifestovala verovatno sam svetski vrh folklornog umeća, pa nije ni čudo što je svaka tačka ili kuplet bio nagrađen burnim aplauzima.

 

AKUD „Ivo Lola Ribar“ je jedno od najstarijih i najpozanatijih kulturno-umetničkih društava na prostoru nekadašnje Jugoslavije. Oduševljavalo je publiku u celom svetu i kroz njega su prošli i operski pevači Miroslav Čangalović, Biserka Cvejić i Radimala Bakočević. U ovom društvu je karijeru počela i čuvene koreografkinja Olga Skovran.

 

S druge su bili „B`lgare”, prvi privatni folklorni ansabal u Bugarskoj koga čine 50 vrhunskih profesionalaca za čije koncrete vlada veliko interesovaanje ma gde se pojavili u svetu.

 

Polaganje venaca

 

Samo obeležavanje Dana slovenske pismenosti i Dana bugarske prosvete i kulture u Beogradu je počelo polaganjem venaca na spomenik svetim Kirilu i Metodiju u parku kod „Vukovog spomenika u prestonici Srbije.

 

Sem predstavnika bugarske ambasade i ambasadora Radka Vlajkova, vence su položili i ambasadori Češke, Hrvatske, Belorusije, Ukrajine, Slovačke, vršilac dužnosti ambasadora Republike Severne Makedonije.

 

Vence su položile i diplomate iz ambasada Rusije i Crne Gore, predstavnici Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i studenti koji studiraju bugarski jezik na Univerzitetu u Beogradu.

 

Izvor: www.far.rs