DAN UKRAJINSKE NACIONALNE ZAJEDNICE U SRBIJI

+100%-

DAN UKRAJINSKE NACIONALNE ZAJEDNICE U SRBIJI

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov čestitao je 17. maja 2023. godine, Dan ukrajinske nacionalne zajednice, institucijama i pripadnicima ukrajinske nacionalne manjine u Republici Srbiji. Ovaj praznik uspostavljen je kao dan kada je održana Osnivačka skupština Nacionalnog saveta ukrajinske nacionalne manjine u Republici Srbiji 2003. godine.

 

Na osnovu popisa iz 2022. godine, u Srbiji živi 3.969 pripadnika ukrajinske nacionalne manjine. Ukrajinci se u Vojvodini pojavljuju još u 17. veku, a poslednje veće migracije iz Galicije beležimo krajem 19. i početkom 20 veka. Izuzetno su disperzirana nacionalna zajednica, čiji pripadnici u većem broju žive na teritorijama opština Kula, Vrbas i Inđija te gradova Novi Sad i Sremska Mitrovica. – navodi se u saopštenju resornog ministarstva.

 

Centralna kulturna manifestacija Ukrajinske zajednice je Festival ukrajinske kulture Kalina, ove 2023. godine održan je osamnaesti po redu. Prošle godine ova manifestacija je održana u Inđiji.

U Inđiji se tradiocionalno obeležavaju i Dani ukrajinske kulture na kojoj je prošle godine prisustvovao ambasador Ukrajine u Beogradu, Volodimir Tolkač dok se lokalna vlasti nije odazvala pozivu.

 

Ukrajinci u Inđiji

 

Prilikom oslobađanja Inđije u Drugom svetskom ratu poginula su četiri ukrajinska vojnika te je u Inđiji, u neposrednoj blizini spomenika u centru grada posvećenom Partizanskom podunavskom odredu, postojao i spomenik posvećen ukrajinskim vojnicima.

 

Na obeležavanje  Dana oslobođenja Inđije, 22. oktobra, pre aktuelne ruske agresije je dolazio ambasador Ukrajine i polagao vence na spomenik u centru Inđije zajedno sa ambasadorom Rusije međutim, već sedam godina to nije praksa.

 

KUD „Kalina“ je zvanično registrovana 2005. godine a na desetogodišnjicu je organizovana manifestacija „Dani ukrajinske kulture“ koja je imala za cilj predstavljanje Ukrajinaca, njihove kulture, muzike i tradicije svojim sugrađanima.

 

Iako je ukrajinsko kulturno-umetničko društvo „Kalina“ iz Inđije zvanično počelo sa radom pre 18 godina, prvi put se 2022. godine članovi KUD-a susreću sa izostankom podrške lokalne samouprave koju su od osnivanja imali.

 

Naime, predsednik KUD “Kalina” Petar Zakamarok je ranije za IN Medija izjavio da 8. Manifestaciju “Dani ukrajinske kulture” neće organizovati u Kulturnom centru jer na nekoliko pokušaja dogovora oko rezervisanja sale nije naišao na bilo kakav odgovor.

 

Prvi put je manifestacija održana u prostorijama KUD “Kalina” u ulici Jug Bogdana u Inđiji  a na njoj je prisustvovao ambasador Ukrajine u Beogradu, Volodimir Tolkač.

 

Pored ambasadora i počasnog konzula Ukrajine, na manifestaciju su bili pozvani i predsednik opštine Vladimir Gak, šef njegovog kabineta Nemanja Milojević i predsednik Skupštine opštine Đorđe Dimić. Međutim, niko od njih se nije pojavio.

 

Izvor: inmedija.rs

Foto: inmedija.rs