Fridom haus: Demokratija ide uzlaznom putanjom, reforme slabije

+100%-

U Srbiji su, zaključno sa 2012. godinom, najlošije ocenjeni pravosudni sistem, visoka korupcija i stanje u medijima.

Ključne reforme u svim državama na Balkanu su u zastoju, a region i dalje odlikuje stalna korupcija i pored toga što su Hrvatska i Srbija pritisnute rokovima na putu ka Evropskoj uniji, ocenila je američka nevladina organizacija „Fridom haus”, navodeći i da Srbija ima dobre ocene u sprovođenju demokratskog procesa, ali da je malo postignuto u reformama. U delu izveštaja koji se odnosi na Srbiju, navodi se, kako prenosi Tanjug, da ona, uz Hrvatsku, ima najbolje ocene u sprovođenju demokratskog procesa, ali da je malo postignuto u reformama u poslednje tri godine (2010–2012). Srbija se, uz Bugarsku, Rumuniju, Hrvatsku, Crnu Goru i Makedoniju, nalazi u grupi država koje su ocenjene kao delimično konsolidovane demokratije i nalazi se u gornjoj polovini tabele. Ispod su BiH, Moldavija, Kosovo, Rusija i druge države.

U Srbiji su, zaključno sa 2012. godinom, najlošije ocenjeni pravosudni sistem, visoka korupcija i stanje u medijima. Stanje u medijima je, posmatrajući tabelu, najbolje bilo od 2004. do 2007. godine, dok je pad primetan od 2008. godine do sada. Dobre ocene su dobijene za stanje u civilnom sektoru i za sprovođenje izbornog procesa.

Uz ocenu da su Srbija i Hrvatska malo postigle u reformskom procesu, navodi se da su ostale zemlje – BiH, Makedonija, Albanija i Kosovo – nazadovale u tom pogledu.

U Srbiji vlada tek treba da pruži dokaze da sistematski istražuje i goni korupciju, posebno u važnim slučajevima. Uprkos ovim nedostacima Srbija je dobila kandidaturu za EU u martu 2012. godine nakon što je došlo do napretka u pregovorima sa Kosovom u vezi sa carinom i nekim drugim tehničkim pitanjima”, kaže se između ostalog u ovom izveštaju.

Pozivajući se na izveštaje svojih „lokalnih eksperata”, američka organizacija navodi da je na Balkanu sprovođenje reformi uz vladavinu prava i nezavisnost sudstva i dalje nekompletno, površno i da ne postoji politička volja za njihovo potpuno ostvarenje. Kosovo je, takođe, tokom prošle godine nazadovalo u pogledu borbe protiv korupcije, kao i zaštiti građanskih sloboda.

Komentarišući ovaj izveštaj Milan Antonijević, direktor Jukoma, kaže da ne možemo biti potpuno nezadovoljni izveštajem.

Koliko ja vidim, nema nekih bitnijih napredaka, ali ni to nije loše s obzirom na to da je i prošla godina bila ocenjena prilično uspešno što se tiče parametara koje meri ’Fridom haus’. Treba napomenuti i da izveštaj za 2012. godinu nije imao u vidu da se radi na strategiji za medije”, objašnjava Antonijević.

S obzirom na to da se izveštaj radi za veliki broj država dobro je, kako ističe, što Srbija može da se uporedi sa drugim državama, pogotovo u regionu, pa se može videti koliko je ko uznapredovao u nekim oblastima, a gde su određeni padovi. To, kaže, nije loše za neki sveukupan napredak celog regiona.

Nikada nismo imali problema sa objektivnošću njihovih izveštaja. Vrlo dobro detektuju sve probleme, temeljni su i ne rade izveštaje na osnovu formalnih ispunjavanja uslova nego se fokusiraju na suštinu i na primenu zakona”, kaže Antonijević uz opasku da treba imati u vidu i to da je svaki izveštaj „obojen“ i stavovima ljudi koji ga prave.

Kategorije: Kratke Vesti