KATOLIČKI VERNICI SLAVE USKRS 17. APRILA 2022. GODINE

+100%-

KATOLIČKI VERNICI SLAVE USKRS 17. APRILA 2022. GODINE

Vernici koji poštuju gregorijanski kalendar slave u nedelju 17. aprila 2022. godine Uskrs, Kristovo uskrsnuće od mrtvih.


Po ovom kalendaru , od trećeg stoljeća zaživjela je praksa krštenja katekumena u uskrsnoj noći, a od četvrtog Uskrs se slavi tri dana – počinje s večerom Gospodnjom na Veliki četvrtak, preko Velikog petka i Velike subote, a završava uskrsnim vesperama – vrhunac slavlja čini bdijenje noć uoči Uskrsa.


Priprema za Uskrs je 40-dnevni post, koji počinje na Pepelnicu, kao vrijeme sjećanja na krsna obećanja i pokoru. Uskrsna je nedjelja jednako tako početak uskrsnoga ciklusa Pentekoste, koji se zaključuje svetkovinom Duhova. U katoličkoj liturgiji uskrsno bdijenje obuhvata blagoslov ognja, paljenje svijeće na “ognju bdijenja” i ophod kroz crkvu, nastavlja se podužim bogoslužjem riječi – pet starozavjetnih i dva novozavjetna čitanja, potom obnovom krsnih obećanja i, naposljetku, euharistijom.


Uskrs je porodični praznik, vreme kada se porodica okuplja, a praznično veselje počinje od jutra kada deca traže uskršnja jaja sakrivena u travi. Svečani ručak, bogata trpeza ukrašena tradicionalnim jelima i porodica na okupu su simboli sreće, blagostanja i večnog života.


Verskim hrišćanskim zajednicama koje slave Uskrs po gregorijanskom kalendaru čestitali su pripadnici Vlade Republike Srbije a predsednik Srbije je uputio je čestitku beogradskom nadbiskupu i metropolitu Stanislavu Hočevaru i svim hrišćanskim vernicima:


„Nadahnut poukom neprolaznog Života i neraskidive Zajednice, srdačno Vam čestitam najveći hrišćanski praznik Uskrs. Čuvajući slogu, mir i toleranciju među svim našim građanima, praznik nas nadahnjuje i obavezuje da predano i nepokolebljivo radimo na razvoju i napretku naše zajedničke kuće, Republike Srbije. Uz uverenje da u Republici Srbiji i njenim državnim organima imate, kao i do sada, sigurnog i postojanog partnera, čestitam Vam Uskrs!“, glasi čestitka predsednika Srbije.


 

Izvor: minoritynews/danas

Foto: danubeogradu.rs