Kultura Republike Slovačke na Voždovcu

+100%-

Kultura Republike Slovačke na Voždovcu

Na platou ispred Opštine Voždovac u petak, 16. septembra, održala se manifestacija „Kultura Republike Slovačke na Voždovcu”.

 

slovaci-vozdovacTom prilikom izložbu fotografija pod nazivom „Čarobna Slovačka“ u svečanoj sali opštine Voždovac otvorili su predsednik Skupštine gradske opštine Voždovac Aleksandar Mirković i Nj.E. Dagmar Repčekova, ambasadorka Slovačke u Srbiji.

 

Manifestaciju su organizovali Opština, Ambasada Republike Slovačke i Slovačko kulturno-umetničko društvo „Heroj Janko Čmelik“ iz Stare Pazove.

 

slovensko vozdovacPredsednik Skupštine opštine Aleksandar Mirković rekao je, tom prilikom, da Opština tradicionalno organizuje ovakve manifestacije. „Veoma mi je drago što započinjemo novi ciklus sa Slovačkom koja je osvedočeni prijatelj Srbije i koja nam pruža podršku na našem putu ka Evropskoj Uniji, posebno sada kada Republika Slovačka predsedava Unijom“, izjavio je Mirković.

 

Slovaci su na teritoriju Srbije došli pre 270 godina, ali su očuvali tradiciju i prenose je mlađim generacijama, što je retkost i u samoj Slovačkoj“, rekla je ambasadorka Dagmar Repčekova.

 

slovaci vozdovacPozdravljajući prisutne ona je naglasila da je ova manifestacija pokušaj da se prikažu prošlost i sadašnjost Slovačke. „Izložba fotografija prikazuje arhitekturu pre i nakon ulaska Slovačke u Evropsku uniju“, kazala je Repčekova.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERATradicionalne pesme i igre Slovaka predstavili su Folklorni ansambl „Klas“ iz Stare Pazove, KUD „Radost“ iz Sela Rakovica, vokalni solisti Darko Uhelji, Andrea Ruman, Ema Kočiš i Maria Bzovski i instrumentalista Branislav Kovač. U okviru programa prikazan je i igrani film slovačkog reditelja Petera Solana „Bokser i smrt“. Posetioci su, takođe, mogli da se upoznaju sa rukotvorinama Udruženja žena iz Stare Pazove i da probaju tradicionalna slovačka jela.

 

Izvor: Opština Voždovac/Hlas ljudu