OBRAZOVAN POSEBAN BIRAČKI SPISAK GORANSKE NACIONALNE MANJINE

+100%-

OBRAZOVAN POSEBAN BIRAČKI SPISAK GORANSKE NACIONALNE MANJINE

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog  10 marta 2022. godine  obaveštava sve pripadnike goranske nacionalne manjine da je počelo obrazovanje Posebnog biračkog spiska goranske nacionalne manjine.


Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog donelo je Rešenje o usvajanju zahteva za obrazovanje Posebnog biračkog spiska goranske nacionalne manjine.


Upisom u poseban birački spisak pripadnici nacionalne manjine stiču pravo da biraju nacionalni savet svoje nacionalne manjine radi ostvarivanja prava na samoupravu u kulturi, obrazovanju, obaveštavanju i službenoj upotrebi jezika i pisma.


Pripadnik nacionalne manjine upisuje se u poseban birački spisak nacionalne manjine isključivo na lični zahtev, kada ispuni opšte uslove za sticanje biračkog prava propisane zakonom. Pripadnik nacionalne manjine može biti upisan u samo jedan poseban birački spisak. Svaki građanin sa biračkim pravom, pripadnik nacionalne manjine, može na posebnom obrascu pismeno zatražiti da bude upisan u poseban birački spisak.


Zahtev za upis u poseban birački spisak pripadnik nacionalne manjine podnosi se organu uprave jedinice lokalne samouprave prema mestu prebivališta, odnosno mestu boravišta za interno raseljena lica, u pisanoj fomi, na posebnom obrascu i svojeručno se potpisuje. Obrazac zahteva sastavni je deo Pravilnika o načinu vođenja posebnog biračkog spiska nacionalne manjine („Službeni glasnik RS“, broj 61/18).

 

 

Izvor: MINLJPDD

Foto: sopot.org.rs