MINISTAR TOMISLAV ŽIGMANOV OTVORIO IZLOŽBU O NACISTIČKOM GENOCIDU NAD ROMIMA

+100%-

MINISTAR TOMISLAV ŽIGMANOV OTVORIO IZLOŽBU O NACISTIČKOM GENOCIDU NAD ROMIMA

U Domu kulture Studentski grad ministar Tomislav Žigmanov otvorio je 27. januara 2023. godine  izložbu pod nazivom „“Rasna dijagnoza – Cigani“ posvećenja čuvanju sećanja na nacistički porom nad Romima i Sitima.


„Sećanje na nedužne ljude, koji su ubijani i nad kojima je sproveden genocid samo zato što su druge nacije i vere, treba da bude opomena i obaveza svih nas da se svakodnevno borimo da se ovakvi zločini nikada ne zaborave, da odlučno odbacujemo sve strategije njihovog negiranja i da u korenu sasecamo svaki oblik mržnje i nasilja, koji su u osnovi svakog zločina“, rekao je ovom prilikom ministar Žigmanov.


On je istakao da je dužnost i obaveza svih nas kao odgovornih članova društva da pokolenjima osiguramo budućnost u kojoj vladaju mir, tolerancija, razumevanje i prihvatanje različitosti i da se borimo protiv govora i zločina iz mržnje, predrasuda, svakog oblika diskriminacije i netolerancije na različitost.


Na izložbi su prikazane stare porodične fotografije koje pružaju uvid u realnost života nevino stradalih ljudi. Iza apstraktnih dokumenata, koji beleže njihovo birokratski organizovano uništenje, izložba otkriva uništene živote.

 

 

Izvor: minljpdd.gov.rs

Foto: nedeljnik.rs