MINISTAR ŽIGMANOV ČESTITAO ILINDEN PRIPADNICIMA MAKEDONSKE MANJINE U SRBIJI

+100%-

MINISTAR ŽIGMANOV ČESTITAO ILINDEN PRIPADNICIMA MAKEDONSKE MANJINE U SRBIJI

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov čestitao je danas Ilinden, praznik makedonske nacionalne manjine u Srbiji, koji se proslavlja 2. avgusta.

 

Ministarstvo sa „ponosom ističe da su Vlada Srbije i Pokrajinska vlada posvećeni afirmaciji vrednosti multikulturalizma, u čijoj osnovi je podrška očuvanju i razvoju nacionalne samosvojnosti svih zajednica“, navodi se u saopštenju. „Stoga će i dalje predano raditi na obezbeđivanju svih potrebnih preduslova, od primene zakona, preko materijalno-finansijskih sredstava do manjinskih senzitivnih politika, kako bi Makedonci u Srbiji uspešno nastavili da razvijaju svoje nacionalne institucije i životne perspektive“, dodalo je ministarstvo.

 

Podseća se da praznik Ilinden, spomendan po julijanskom kalendaru na starozavetnog proroka svetog Iliju, ima posebno značenje u istoriji makedonskog naroda jer se istog dana proslavljaju dva velika događaja – sećanje na 2. avgust 1903. godine kada je u Кruševu podignut Ilindenski ustanak protiv turske uprave, i sećanje na 2. avgust 1944. godine kada je u manastiru Prohor Pčinjski održano prvo zasedanje Antifašističkog sobranja narodnog oslobođenja Makedonije. U Srbiji je praznik poznat kao Ilindan, posvećen Svetom Iliji Gromovniku.

 

Izvor: naslovi net

Foto: pixabay