MINISTARKA ZA LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA POSETILA I NACIONALNI SAVIT BUNJEVAČKE NACIONALNE MANJINE

+100%-

MINISTARKA ZA LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA POSETILA I NACIONALNI SAVIT BUNJEVAČKE NACIONALNE MANJINE

U okviru aktivnosti kroz obilazak nacionalni savita nacionalni manjina u Srbiji pridstavnici Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, na čelu sa ministarkom Gordanom Čomić, positili su 9. juna 2021. godine i Nacionalni savit bunjevačke nacionalne manjine.

 

 

 

Tokom obimnog sastanka pridstavnici NSBNM su, kroz izveštaje o radu odbora u četri oblasti o kojima se stara Savit, ali i kroz razgovore o brojnim temama, pridstavili rad Savita.

 

 

 

– Izneli smo probleme sa kojima se susrićemo tokom rada u protekli osamnajst godina. Objasnili smo koje su naše razlike u pogledu matične države, izneli poteškoće u radu u smislu finansija i prostora… Imamo skučen prostor za rad Savita, od osamnajst naši udruženja petnajst nema svoje prostorije, a sa malim sridstvima i mnogo volonterizma rade u ozbiljnim oblastima – pojasnila je dr Suzana Kujundžić Ostojić, pridsidnica NSBNM, a med temama je bio i nepostojeći dijalog sa hrvatskom zajednicom koji opterećuje i jednu i drugu zajednicu.

 

 

 

Prema ričima ministarke bila je to posita 21. savitu nacionalni manjina, čime iz Ministarstva ispunjavaju obećanje dato prošle godine. – To je bio jedan od zahteva na sastanku sa predstavnicima svih saveta u novembru. Obećali smo da ćemo biti alat nacionalnim manjinama u Srbiji za izgradnju kulturnih, ljudskih i manjinskih prava i da ćemo kao alat služiti nacionalnim savetima. Među temama u razgovoru sa predstavnicima saveta je i popis stanovništva, a uradili smo sve da se pripadnici nacionalnih manjina slobodno mogu izjasniti, to je važno i za manjine i većinu, te da nacionalni saveti imaju neku vrstu nadzora – kazala je ministarka Čomić i dodala kako je važno pridstavljanje nacionalni manjina na javnim servisima.

 

 

 

Izvor: bunjevci.net

Foto: bunjevci.net