Ministarstvo spoljnih poslova Bugarske finansira projekte u oblasti ljudskih i manjinskih prava

+100%-

Ministarstvo spoljnih poslova Bugarske finansira projekte u oblasti ljudskih i manjinskih prava

 

Na konferenciji za medije ”Podrška Republike Bugarske procesu priključenja Republike Srbije EU”, koju su danas u Medija centru zajednički ogranizovali Centar za istraživanja migracija, Forum za etničke odnose i Komitet pravnika za ljudska prava YUCOM, predstavljeni su projekti u oblasti ljudskih i manjinskih prava koje će u 2018. godini finansirati Ministarstvo spoljnih poslova Republike Bugarske.

 

Učesnike konferencije je pozdravio ambasador Republike Bugarske u Republici Srbiji, Radko Vlajkov. U uvodnom obraćanju, ambasador Vlajkov se osvrnuo na prioritete bugarskog predsedavanja EU u prvih 6 meseci 2018. godine, naglašavajući važnost Zapadnog Balkana. Kako je rekao, Bugarska od samog početka dosledno podržava Srbiju u procesu pristupanja EU. Podrška Srbiji predstavlja stalni i trajni cilj naše zemlje, rekao je, i ta podrška će se nastaviti do definitivnog ulaska Srbije u EU. Od 2015. godine, Ministarstvo spoljnih poslova Republike Bugarske podržava i finansijski ovaj put Srbije u oblastima kao što su jačanje demokratije, procesi u nevladinom sektoru i izgradnja civilnog društva. U skladu s tim, prošle godine, sredstva namenjena Srbiji iznosila su više od polovine ukupno dodeljenih sredstava. U 2018. godini, finansijska sredstva za Srbiju su udvostručena i iznose 700 000 evra.

 

Ambasador je naveo i da po prvi put Bugarska ima sporazume s državnim institucijama Republike Srbije, s organizacijama civilnog društva, kao i sa institucijom ombudsmana. Vlajkov je posebno naglasio značaj oblasti ljudskih i manjinskih prava u procesu pristupanja Evropskoj uniji i doprinosa koji unapređenju ove oblasti pružaju organizacije civilnog društva čiji su projekti podržani ovim sredstvima. Na kraju svog obraćanja, ambasador Vlajkov je istakao da Republika Bugarska sa punim poverenjem podržava Srbiju u procesu sprovođenja reformi i izrazio je solidarnost svoje zemlje sa Srbijom na njenom putu prema EU.

 

Milena Vasić je, ispred Komiteta pravnika za ljudska prava YUCOM, predstavila projekat „Ljudska prava izvan pregovaračkih poglavlja”, koji ima za cilj jačanje demokratskih institucija u Srbiji i podršku evrointegracijama Srbije, pre svega sprovođenju Akcionog plana za poglavlje 23. Kako je objasnila, projekat je usmeren ka samim građanima, sa akcentom na ugrožene grupe – nacionalne manjine, LGBT populaciju, žene, osobe sa invaliditetom i dr. kroz pružanje besplatne pravne pomoći, predstavnicima medijima kroz obuke novinara u Vranju, Zaječaru, Subotici i Beogradu o načinu izveštavanja u slučajevima diskriminacije, zločina iz mržnje i govora mržnje i široj javnosti kroz podizanje svesti javnosti o problemima sa kojima su ugrožene manjinske grupe suočavaju i posledicama nepoštovanja ljudskih prava kroz aktivnu kampanju u medijima i na internetu. Kako je zaključila, projekat je zamišljen tako da obuhvata podršku pojedincu – kako neposrednu pravnu pomoć onima čija ljudska prava su ugrožena, tako i obuke za novinare i novinarke koji se bave izveštavanjem o ovoj temi, sa zaštitom ljudskih prava i jačanjem demokratije i načelima dobre uprave u Srbiji kao krajnjim ciljem.

 

Dušan Janjić, predsednik upravnog odbora Foruma za etničke odnose, najavio je početak rada „Akademije za međuetnički, interkulturalni i međukonfesionalni dijalog – AID”, projekta koji će se sprovoditi tokom cele 2018. godine kroz seriju obuka, istraživanja, okruglih stolova i letnju školu izdavaštva. Kako je naveo, iako je Forum sve vreme svog delovanja podržavao obrazovanje i podsticao javno angažovanje mladih, i dalje je jedan od velikih problema sa kojima se suočavaju i njegova organizacija i ostali činioci koji nastoje da se na sistematski način bave pitanjima nacionalnih i ostalih manjina i medjusobnog dijaloga nedostatak stručnjaka, posebno mladih. Pored toga, uočljivo je odsustvo kvalitetne obrade ovih tema u obrazovanju i naučno istraživačkom radu. Projektom Akademije za međuetnički, interkulturalni i međukonfesionalni dijalog – AID Forum će pokušati da odgovori na pomenute izazove.

 

Biljana Jović, predsednica Centra za istraživanja migracija, predstavila je projekat Minority News kao sveobuhvatna medijska platforma za unapređenje manjinske politike i prakse u Republici Srbiji”. Ona je podsetila učesnike da se projekat sprovodi već šestu godinu u saradnji sa nacionalnim savetima nacionalnih manjina i da obuhvata, pored web-portala i mesečnih elektronskih biltena na srpskom i engleskom jeziku, i nedeljnu TV emisiju Hronika nacionalnih manjina. Podrškom Republike Bugarske biće obezbedjena modernizacija i nastavak rada portala, izdavanje biltena i štampanje mesečnog dodatka Minority News na srpskom i jednom od jezika nacionalnih manjina u dnevnom listu Danas u narednih šest meseci. U okviru dela projekta koji podržava Republika Bugarska, prvi podlistak Minority News u dnevnom listu Danas biće objavljen u utorak, 30. 01.2018.

 

Kategorije: Sedam dana