NACIONALNI SAVET KUPIO „BUNJEVAČKU KUĆU”

+100%-

NACIONALNI SAVET KUPIO „BUNJEVAČKU KUĆU”

Nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine kupio je 14. aprila  2023. godine nekretninu koja će biti njihovo novo sedište. „Bunjevačka kuća” biće nova adresa nacionalnog saveta, ali i budući prostor Centra za kulturu Bunjevaca, a  ukoliko bude  prostornih mogućnosti i Bunjevačkog informativnog centra.

 

Nekretnina je stajala 100.000 evra, a novac za njenu kupovinu obezbedila je Pokrajinska vlada, u iznosu od 19,5 miliona dinara, dok je grad obezbedio četiri miliona dinara, podsetila je dr Suzana Kujundžić Ostojić, u izjavi za lokalne medije, netom po kupovini objekta.

 

Novac koji je preostao od kupovine nekretnine na Trgu kralja Tomislava biće utrošen za adaptaciju i uređenje unutrašnjosti od oko 200 kvadratnih metara. U sklopu objekta postoji i ugostiteljski deo, te prema rečima Kujundžić Ostojić očekuje da tu bude svojevrsni „bunjevački kafić”, a da čitav prostor oživi kroz različite aktivnosti koje spadaju u delatnost nacionalnog saveta. Preuređenje prostora trebalo bi da bude završeno do kraja novembra ove godine.

 

Bunjevački nacionalni savet u poslednjih 20 godina bio je zakupac prostorija na Otvorenom univerzitetu i jedini od tri manjinska nacionalna saveta, uz mađarski i hrvatski, sa sedištem u Subotici koji nije imao prostorije u svom vlasništvu.

 

Izvor: Politika

Foto: A. Isakov