NOVI AKCIJSKI PLAN ZA OSTVARIVANJE PRAVA NACIONALNIH MANJINA

+100%-

NOVI AKCIJSKI PLAN ZA OSTVARIVANJE PRAVA NACIONALNIH MANJINA

Prvi sastanak Posebne radne skupine za pripremu teksta Prijedloga Akcijskog plana za ostvarivanje prava nacionalnih manjina održan je 20. decembra 2021. godine u Palači Srbija. Sastanku je u ime Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji prisustvovala predsjednica HNV-a Jasna Vojnić kao jedna od šest predstavnika nacionalnih manjina koje je izabrala Koordinacija nacionalnih vijeća nacionalnih manjina.


Posebna radna skupina kojom rukovodi ministrica za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Republike Srbije Gordana Čomić sastavljena je od predstavnika mjerodavnih institucija, nacionalnih vijeća nacionalnih manjina i organizacija civilnog društva, a u njezinom radu po potrebi mogu sudjelovati i predstavnici drugih institucija, stručnjaci i savjetnici koji posjeduju znanja relevantna za izradu ovog dokumenta.


Potporu postupku pripreme Prijedloga pružio je Ured Vijeća Europe u Beogradu u okviru projekta „Promocija različitosti i ravnopravnosti u Srbiji“ koji je dio zajedničkog programa Europske unije i Vijeća Europe „Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku 2019. – 2022.“ uz čiju je potporu pripremljena Ex post analiza o realizaciji Akcijskog plana za ostvarivanje prava nacionalnih manjina i osigurana stručna potpora domaćih konzultanata. Akcijski plan bit će temeljen, među ostalim, na Izvješću o napretku u procesu pristupanja Srbije Europskoj uniji, preporukama Četvrtog mišljenja Savjetodavnog odbora o provedbi Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina te zaključcima i preporukama Ex post analize o realizaciji Akcijskog plana za ostvarivanje prava nacionalnih manjina.


U razgovoru s novinarom NIU-a „Hrvatska riječ“ predsjednica Vojnić je pojasnila kako su Republika Srbija sukladno obvezama koje je preuzela u okviru pregovaračkog Poglavlja 23 – Pravosuđe i osnovna prava – i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Republike Srbije pokrenuli postupak obrazovanja Posebne radne skupine te je Koordinacija nacionalnih vijeća nacionalnih manjina dobila zadaću predložiti šest članova izabranih među predstavnicima dvadeset i dvije nacionalne zajednice. „Poučeni negativnim iskustvom tijekom procesa izrade prvog Akcijskog plana za manjine sudjelovanje u ovoj novoj radnoj skupini stavili smo na vrh naših prioriteta te nam je zbog toga drago da ćemo za početak makar biti za stolom kada se budu donosile važne odluke za budućnost naše, kao i drugih manjinskih, zajednica. Osim hrvatske zajednice u radnom tijelu su pripadnici mađarske, bošnjačke, slovačke, „bunjevačke“ i makedonske zajednice.“, rekla je Vojnić.


Upitana o rezultatima prethodnog Akcijskog plana ustvrdila je kako su prema izvješćima rezultati prikazivani izvrsnima te kako se prema njima put Republike Srbije u Europsku uniju činio sve prohodnijim; međutim, u stvarnosti njegove aktivnosti nisu odražavale potrebe nacionalno-manjinskih zajednica. „Kada se Akcijski plan izrađivao za manjine u Republici Hrvatskoj, sve manjine su bile pozvane za stol, iznijele su svoja otvorena pitanja i na osnovu toga je načinjen Akcijski plan. Posve logično, no kod nas je ipak situacija bila malo drukčija. Mi smo dobili izrađeni ‘nacrt’ Akcijskog plana na koji smo mogli dati samo komentare! Inkluzivnost manjina je bila na razini promatrača čiji se čak ni komentari nisu uvažavali. Jedva da smo poneku izmjenu uspjeli ‘uglaviti’. Tadašnji predsjednik HNV-a Slaven Bačić bio je vrlo posvećen ovom dokumentu, svjestan njegove strateške važnosti za naredne četiri godine, i do kraja smo ostali u radnoj skupini tj. ‘na crti’.“, rekla je Vojnić naglasivši kako su sugestije odbijane čak u slučaju dokumenta koji de facto nije polazio od potreba nacionalno-manjinskih zajednica.


„Na jučerašnjem sastanku čuli smo poticajne i ohrabrujuće riječi ministrice Gordane Čomić i gospodina Roberta Sepija, savjetnika u ovoj radnoj skupini koji su obećali da će novi Akcijski plan uvažiti specifičnosti svake manjine te da on neće biti ‘brat blizanac’ prethodnome. Želimo tomu vjerovati, što smo na prvom sastanku i iskazali u vidu zahtjeva da se ovog puta pođe od ‘bijelog papira’ te da se prije izrade bilo kakvog dokumenta sagledaju potrebe nacionalnih manjina o kojima je na koncu ovdje i riječ. Gomila preporuka Srbiji od Europske unije, vjerujemo, više nam nije potrebna, a omjer od pedeset članova radne skupine (predstavnika ministarstava, civilnih organizacija, medija…) naprama šest pripadnika nacionalnih manjina jest, sigurni smo, samo radi podrške i pomoći nacionalnim manjinama da artikuliramo naše interese. Ironiju na stranu, ministrica Čomić nas do sada nije iznevjerila…“, zaključila je Vojnić komentirajući sastanak.



Izvor: HNV

Foto: HNV