NOVI VANREDNI IZBORI U PREŠEVU

+100%-

NOVI VANREDNI IZBORI U PREŠEVU

Nakon što duže od tri meseca nije održana nijedna sednica lokalnog parlamenta, Vlada Srbije je donela odluku o raspuštanju samouprave u Preševu i održavanju još jednih vanrednih izbora za izbor 38 odbornika, petih po redu u poslednje četiri godine.

 

Kriza u funkcionisanju ove opštine tako predstavlja svojevrsni politički kontinuitet, u sredini gde većinu čini albanska etnička zajednica, u kojoj od ukupnog biračkog tela Srbi predstavljaju, sa manje od tri procenata, u ukupnom biračkom telu, nacionalnu manjinu.

 

Odluka vlade je da dosadašnji predsednik opštine Šćiprim Arifi, čelnik Alternative za promene (AP), po drugi put predstavlja čelnika privremenog opštinskog organa.

 

Pored njega u zakonskom Privremenom veću su i Branko Trajković (SNS-SPS), Ragmi Mustafa iz Demokratske partije Albanaca (DPA) i Ardita Sinani iz Partije za demokratsko delovanje (PDD), koju predvodi Šaip Kamberi, poslanik Albanaca iz Bujanovca.

 

Za predsednika Nacionalnog saveta Albanaca,  Ragmija Mustafu, raspisivanje još jednih vanrednih lokalnioh izbora u Preševu „dovodi do nove dimenzije političke nestabilnosti koja najviše šteti građanima ove opštine koja se naslanja na Kosovo i Severnu Makedoniju“.

 

– Ovo je još jedna potvrda političke netrpeljivosti koja je ovde prisutna, ali i nedostatka pragmatične vizije u odnosu prema vlastima u Beogradu. Vrlo je važno da se jasno vidi odnos predsednice, i same Vlade Srbije, prema imenovanju privremenog organa koji će upravljati opštinom do održavanja vanrednih izbora i izbora novog rukovodstva. Građani će najviše imati štete – kaže Mustafa.

 

Izvor: danas.rs

Foto: danas.rs