Obezbediti alternativni smeštaj Romima na Vidikovcu

+100%-

Obezbediti alternativni smeštaj Romima na Vidikovcu

Regionalni centar za manjine i Civil Rights Defenders zahtevaju od gradskih vlasti u Beogradu da bez odlaganja obezbede alternativni smeštaj za romske porodice čije su domove na Vidikovcu gradske vlasti srušile 22. i 23. aprila 2013. godine. Iako su porodice zahtevale još ranije da im se obezbedi privremeni smeštaj, ovo nije učinjeno, a domovi su im porušeni bez bilo kakve najave.

 

Neformalno romsko naselje na Vidikovcu, nalazilo se pored benzinske pumpe “OMV”. Predstavnici Grada Beograda su u februaru 2013. godine stanovnicima naselja rekli da će srušiti naselje, ali su posle razgovora odustali od rušenja zbog hladnog vremena.

 

Međutim, prema svedočenjima stanovnika naselja koja su dali predstavnicima Regionalnog centra za manjine i Civil Rights Defenders, pre rušenja domova krajem aprila 2013. godine nisu dobili nikakvo pismeno rešenje, upozorenje niti najavu da će im domovi biti srušeni, što je inače bila praksa prilikom prinudnih iseljenja u drugim naseljima. Kada su predstavnici grada došli u pratnji policije, vatrogasaca i hitne pomoći, rušenje je odmah počelo.

 

Predstavnici Grada Beograda su stanovnicima naselja rekli da neće prekinuti rušenje njihovih domova jer je u pitanju “akcija uklanjanja smeća koja je potpuno zakonita”. Većina porodica je pronašla privremeno utočište u drugim naseljima u Beogradu, a neki su na kratko otišli u druge gradove. Međutim, nekoliko porodica je još uvek na istom mestu, a nekima je ovo već treće iseljenje sa neke lokacije u Beogradu. Pomoć koju neke od porodica dobijaju je simbolična i nedovoljna.

 

Od nekoliko porodica sa čijim članovima su predstavnici Regionalnog centra za manjine i Civil Rights Defenders pričali u dva navrata prošle nedelje, u najtežoj situaciji je petočlana porodica sa troje maloletne dece. Prema rečima članova porodice, sada im je najteže jer u naselju sada nema vode koje je bilo pre rušenja, a rasistički napadi i vređanja su konstantni.

 

Regionalni centar za manjine i Civil Rights Defenders pozivaju Grad Beograd i Vladu Srbije da u potpunosti poštuje obeveze koje slede iz Pakta o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima koji garantuje pravo na stanovanje, uključujući i alternativno zbrinjavanje u slučajevima prinudnog iseljenja. Očekujemo da građani pogođeni ovim i bilo kojim budućim prinudnim iseljenjem budu unapred zbrinuti, na način koji to predviđaju Opšti komentari 4 i 7 Komiteta za ekonomska, socijalna i kulturna prava.

 

Zahtevamo hitno obezbeđivanje alternativnog smeštaja i prestanak prakse iseljavanja porodica kojima ovakav smeštaj nije obezbeđen. Gradske vlasti ne smeju negirati ljudsko dostojanstvo, pravdajući se potrebom za izgradnjom infrastrukture ili uklanjanjem smeća. Ovakvo neprihvatljivo ponašanje i opravdanje vlasti je već bilo prisutno kod iseljenja Roma iz nekoliko naselja u Beogradu.

Civil Rights Defenders
Regionalni centar za manjine