Odložen Savet za manjine

+100%-

Odložen Savet za manjine

 

 

Sednica Saveta za nacionalne manjine zakazana za petak, odložena je, nakon što većina predsednika nacionalnih saveta nije glasala za predloženi dnevni red.

 

 

brnabic-b-milan-obradovicKako je saopštilo Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu, predsednik Nacionalnog saveta bošnjačke nacionalne manjine, Sulejman Ugljanin, zatražio je da se sa dnevnog reda sednice, kojoj je, inače, prisustvovalo 26 od 28 članova saveta, skinu tri tačke.

 

Te tačke odnosile su se na Izveštaj o Akcionom planu za ostvarivanje prava nacionalnih manjina, Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina i Predlog prioritetne oblasti finansiranja za 2017. godinu iz Budžetskog fonda za nacionalne manjine.
Ministarka Ana Brnabić, predsedavajuća Saveta, tražila je da se, u skladu sa Poslovnikom, o tome izjasne članovi Saveta.
Ona je istakla da su to tri ključne teme kad je reč o pravima nacionalnih manjina u Srbiji i da nije jasno zbog čega nacionalni saveti o njima ne žele da diskutuju, tim pre što su svi učesnici mogli da utiču na dnevni red, jer im je dostavljen nedelju dana pre održavanja sednice.
Za predloženi dnevni red glasali su predsednici nacionalnih saveta bugarske, bunjevačke, romske, crnogorske i egipatske manjine, kao i svi predstavnici Vlade koju su predstavljali ministarka pravde Nela Kuburović i državni sekretari u Ministarstvu prosvete, Ministarstvu kulture i informisanja, predstavnik Ministarstva spoljnih poslova, direktor Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama i direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović.
Sednici je prisustvovao i Vladimir Božović, savetnik u kabinetu Predsednika Vlade.
Sednicu je, kako se navodi, obeležilo neprimereno obraćanje predsednika albanskog nacionalnog saveta, Jonuza Muslijua, ministarki Brnabić.
Musliju je pretećim tonom, uz podizanje prsta, rekao da se „ovde uvodi diktatura“, na šta je ministarka podsetila da se sprovođenje zakona u Srbiji ne može nazivati diktaturom i da je Akcioni plan usvojen, te da nisu tema njegove izmene, već njegovo sprovođenje.
Akcioni plan usvojen je 3. marta ove godine, a u njegovoj pripremi učestvovali su predstavnici svih Nacionalnih saveta nacionalnih manjina, kao i predstavnici OEBS-a i Saveta Evrope.

 

Izvor: B92

 

Foto: Beta/Milan Obradović

 

Kategorije: Arhiva, Sedam dana