PROMOCIJA KNJIGE, SERGEJ JESENJIN, PUT KA BOGU, AUTORA IGORA JEVSINA

+100%-

PROMOCIJA KNJIGE, SERGEJ JESENJIN, PUT KA BOGU, AUTORA IGORA JEVSINA

Nacionalna biblioteka „Ruska biblioteka“ je 15. aprila 2022. godine sa našim kolegama iz Gradske biblioteke Pančevo organizovala promociju knjige: SERGEJ JESENjIN, PUT KA BOGU, autora Igora Jevsina.


Sinoć smo ovde imali pozorište, danas promociju knjige o Jesenjinu a sat vremena kasnije otvaranje likovne izložbe, i to je naš „PUT KA BOGU“. Lepši nismo mogli da izaberemo!


Igor Jevsin autor knjige o Jesenjinu, dao nam je prikaz pesnikovog života i to onog dela koji je do pojave ove knjige, širokoj čitalačkoj publici bio nepoznat.

Autor Jevsin kaže u knjizi: Konstantinovo, selo koje se naizgled ni po čemu ne izdvaja od hiljade istih koja su rasprostrta po nepreglednoj Rusiji. Ipak, kako je i predskazao Sergej Jesenjin, ono je postalo poznato širom sveta. Pesnik nije mogao ni da pretpostavi da će Konstantinovo, makar i na kratko nositi njegovo ime.


Druga velika tema ove knjige je: razlaz pesnika Jesenjina i revolucije. Možemo zamisliti vreme kad Jesenjinova pesma „Poruka“ nije mogla biti štampana, pa je onako napisana rukom na listu papira, „pošla po narodu“. Čitali su, prepisivali rukom i predavali jedan drugom. Pesma se širila po narodu i odigrala je veliku ulogu u snaženju narodnog duha.


Ovaj događaj: pesnik, pesma i revolucija, konačno je Boljševicima ukazao da oni nisu uspeli da ukrote Jesenjina. Jesenjinov „Put ka Bogu“ odveo ga je u sasvim drugi smer: u „Put ka istini“. I otišao je kao veliki tragičar, kao BOŽJA SVIRALA, kako je sam sebe nazvao.

 

Mi danas, promocijom ove knjige negujemo sećanje na velikog ruskog pesnika i dajemo sebi zadatak da ovog proleća, uskoro, uz pomoć Nacionalnog saveta ruske nacionalne manjine objavimo konkurs poezije na temu: POHVALA RUSKOM JEZIKU.

 

Izvor NSRNM

Foto: kupindo.rs