Vučić: 19. jula otvaramo poglavlja 23 i 24

+100%-

Vučić: 19. jula otvaramo poglavlja 23 i 24

VucicPredsednik vlade Aleksandar Vučić izjavio je juče u Parizu da je Srbija dobila zeleno svetlo za poglavlja 23 i 24, koja će biti otvorena 19. jula.

 

Vučić je novinarima posle Samita lidera Zapadnog Balkana u Parizu rekao da Srbija sada sa većim optimizmom gleda u budućnost, da je ostalo još mnogo toga da se uradi, ali da veruje da će Srbija imati podršku EU i da će i sama taj posao da uradi.

 

„Nemačka kancelarka Angela Merkel je čestitala Srbiji i zamolila sve da podržavaju Srbiju na evropskom putu, a ne da je ometaju“, rekao je Vučić, oceniviši jučerašnji sastanak kao dobar, te primetivši da su drugi bili optimističniji od njega, a da je on bio realističan.

 

Upitan da li je dogovor sa Hrvatskom postignut zato što su svi njihovi zahtevi ispunjeni, Vučić je rekao da Srbija nije menjala svoj stav i da je naša pozicija ista sada kao što je bila i pre.

 

„Mene nisu ništa ni pitali, samo su mi rekli da smo završili“, rekao je Vučić i dodao da Srbija neće da menja svoj zakon zbog zahteva Hrvatske, te da je naša pozicija ista kao i pre.

 

Vučić je zahvalio Merkel zato što su neki od regionalnih problema rešeni zahvaljući njenoj kancelariji.

 

„Otvaranje poglavlja je dobra vest za građane Srbije“, rekao je Vučić.

 

Vučić je rekao da je za Srbiju najvažnije da se sačuvaju mir i stabilnost, da će Srbija dati sve što može za to, te da ga ne brine ekonomija i ekonomski rast.

 

 

Različito gledamo na prošlost, razgovarajmo o budućnosti

 

 

Vučić je izjavio da Srbija i Hrvatska imaju različite poglede na prošlost, ali da zbog toga ne bi trebalo da imaju i drugačije poglede na budućnost, jer takva politika ne bi bila dobra ni za jednu državu.

 

„Suština je u tome da imamo različite poglede na prošlost, ali nemojte da imamo zbog toga i različite poglede na budućnost, da me ubedite da se sad ne nalazimo u Parizu, nego u Berlinu ili Rimu. Vi mislite jedno, mi mislimo isto“, rekao je Vučić, odgovarajući na pitanja hrvatske novinarke, vezana za ratnu prošlost.

 

Vučić je rekao da Hrvatska na određene stvari gleda na jedan način, a Srbija na drugi.

 

„Pustite nas da imamo različite poglede i različita uverenja“, rekao je Vučić.

 

On je dodao da je bolje da se samo konstatuje da dve zemlje imaju različite poglede na stvari, a da se ne otvaraju pitanja iz prošlosti, od Varivoda do Vukovara.

 

„Treba da vidimo možemo li da razgovaramo, da imamo bolju ekonomsku saradnju. Ako se stalno budemo vraćali godine unazad, plašim se da neće biti dobro ni za koga od nas“, rekao je Vučić.

 

 Izvor: Tanjug

 

Kategorije: Sedam dana