Održana druga sednica Radne grupe NKEU za Poglavlje 23 povodom prvog nacrta revidiranog Akcionog plana za Poglavlje 23

+100%-

Održana druga sednica Radne grupe NKEU za Poglavlje 23 povodom prvog nacrta revidiranog Akcionog plana za Poglavlje 23

 

Radna grupa NKEU za Poglavlje 23 održala je 19. aprila 2019. godine drugu sednicu povodom prvog nacrta revidiranog Akcionog plana za Poglavlje 23. Sednica je organizovana u cilju davanja direktnih komentara na deo Akcionog plana koji se odnosi na deo o osnovnim pravima.

 

Sednicu je otvorio Milan Antonijević, koordinator Radne grupe NKEU za Poglavlje 23, koji je podsetio učesnike na zaključke i preporuke sa prethodne sednice. Pomoćnik Ministra pravde, Čedomir Backović, istakao je da civilno društvo treba da vodi društvo napred, te da njihovu ulogu vidi u predlaganju jasnih komentara za unapredjenje aktivnosti. Brankica Janković, Poverenica za zaštitu ravnopravnosti, istakla je da je neophodno proces revizije Akcionog plana kao i svih javnih rasprava u pogledu izmena zakona koje se tiču zaštite osnovnih prava i sloboda učiniti potpuno inkluzivnim, ne samo u postupku kreiranja nego i prilikom primene.

 

U nastavku sednice, diskutovalo se u tri panela o merama vezanim za slobodu izražavanja, okupljanja i udruživanja, slobodu medija, načelo nediskriminacije i položaj ranjivih grupa, kao i položaj nezavisnih institucija. Glavne komentare iz ovih oblasti predstavile su Maja Stojanović iz Gradjanske inicijative, Tanja Ignjatović iz Autonomnog ženskog centra i Katarina Golubović iz Komiteta pravnika za ljudska prava YUCOM. Zaključci rasprave i preporuke Radne grupe upućeni su u formi zahteva Vladi republike Srbije, Ministarstvu pravde i Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Kategorije: Poglavlje 23
Oznake: poglavlje 23